Diskuze

KOMENTÁŘ: Proč je násilí na ústupu a jak se o to zasloužil kapitalismus

Žijeme ve světě plném zločinu, terorismu, genocidy a válek, nebo v období, které je požehnáno bezprecedentní úrovní mírového soužití? Platí to druhé. Mír se šíří, jakkoliv to není záruka toho, že tu nejde jen o přestávku před příchodem ještě strašnějších válek, píše v komentáři pro MF DNES ekonom Marek Loužek.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LK

Zahynul někdo někdy neabsolutně? Tak nějak částečně? Nebo co je to za blbost, "zahynulo absolutně xxx lidí".

0 0
možnosti
Foto

M79a33r49t86i82n 73L29ö21w

28. 6. 2021 16:53

Pad dynastie Ming zpusobil hladomor. Hlad a zvysena nedostupnost stribra ve kterem se platily dane (ktere se nesnizily) zpusobily pad statni spravy ktera byla uz prebujela a nezajimali ji lide.

0 0
možnosti
DN

Článok ignoruje základné veci. Násilie agresivitu generuje jednoducho len znižovanie množstva zdrojov na jedinca v spoločnosti. NIe od celkového príjmu, len od momentálneho zlepšovania. alebo zhoršovania situácie členov danej spoločnosti. Tá sa môže zhoršiť vplyvom vonkajších faktorov, napríklad prírodnej katastrofy veľkého rozsahu (výbuch sopky, budovanie svetlejších zajtrajškov a pod.) ale hlavne rýchlym rastom populácie, kde je potom stále menej zdrojov na jedného jedinca.

Máme štáty, v ktorých je tiež 21. storočie a kapitalizmus k tomu, zato sa tam vraždí jedna radosť. Sú to štáty v latinskej Amerike, charakteristické tiež vysokou pôrodnosťou. Najhoršia na svete je však Venezuela, kde by mal deti už len nezodpovedný blázon. O schudobňovanie obyvateľstva sa hravo postará socialistické zriadenie. Jediné, čoho je Venezuele dostatok, je dostatok štátu - máte ho fakt všade.

0 0
možnosti
MZ

Největší počet obětí válek na obou stranách konfliktu v 17. 18. a 19. století nebyl způsobený přímými ztrátami v bitvách, ale nakažlivými nemocemi jako např. variola. A vzpomeňte na epidemii španělské chřipky na konci 1. sv. války.

4 0
možnosti
ZW

To bylo ale ve všech válkách, i dávno před tím. Že výrazně víc lidí zemřelo na nemoci a hladem se uvádí i u římských válečných tažení...

0 0
možnosti
ZW

No nevím. Česká státnost vznikla tím, že Přemyslovci efektivně zlikvidovali, tedy vyvraždili do posledního, všechny konkurenční rody, od mýtických Lučanů, po Slavníkovce a Vršovce. Z pozdějších dob třeba existují záznamy, že po třicetileté válce zbyly města, kde žil sám poslední člověk, ostatní postupně zahynuli. Totéž se dělo dřív, za husitských válek, ale i později. Ještě relativně nedávno vyvraždili rudí Khmerové značnou část obyvatel Kambodži, Hutuové téměř vyvraždili Tutsie, ale likvidační akce probíhaly i v Evropě. Proti středověku a starověku se mění jen nástroje, ale principy zůstávají stejné, od nejstarších dějin po události v Jugoslávii, před pár lety, pořád stejný scénář, jen se místo kamenomlatu používají tanky, stíhačky a drony. Lidé se mění jen velmi málo. Byl bych rád, kdyby se nějaká generace poučila, ale bohužel tomu nevěřím. Stačí záminka a bude zase další velký konflikt, další válka, jen možná s jinými zbraněmi. A dost možná, že už ve skutečnosti začala...

5 0
možnosti
RA

Kecy z polstrované klece Rv

5 5
možnosti
Foto

četl jste vůbec ten článek?

1 1
možnosti
SK

V článku není zmíněná jedna nejdůležitější věc a to jsou jaderné zbraně jako prostředek udržení míru. De facto zabránily tomu, aby se SSSR a USA do sebe pustily ve 20. století, jelikož každá strana si uvědomovala, že nemůže vyhrát a vedlo by to ke zkáze lidstva.

8 0
možnosti
RA

Rozdělení počtu jaderných testů (výbuchů) podle států:

USA: 1032

SSSR: 715

Francie: 210

Spojené království Velké Británie a Severního Irska: 45

Čína: 45

Pákistán: 2

Indie:4

Jihoafrická republika a Izrael: 3 (asi)

KLDR: 3

Celkový počet jaderných testů je minimálně 2056 Testy se prováděli zpočátku v atmosféře. USA a SSSR provedly v atmosféře každá přes 200 jaderných testů.

0 0
možnosti