Fidel Castro a Hugo Chávez jsou političtí spojenci i přátelé.

Fidel Castro a Hugo Chávez jsou političtí spojenci i přátelé. | foto: Reuters

Kapitalismus je v krizi, liboval si živě Castro

  • 475
Fidel Castro se podle svých slov cítí lépe. V prvním živém vystoupení od těžké operace vtipkoval s venezuelským prezidentem Hugo Chávezem. Kubánci ho živě slyšeli poprvé od loňského července. S Chávezem se shodli, že kapitalismus je v krizi.

Chávez zahájil rozhovor s Comandantem vtipně. Posluchačům rozhlasové show řekl, že má na drátě svého ministra energetiky. Místo něj se ale ozval hlas 80letého Castra.

"Bože, to je Fidel," reagoval Chávez na hlas kubánského prezidenta. Rozhovor předních politiků levicové Ameriky přenášel venezuelský rozhlas i kubánská televize.

Castro zněl údajně výrazně zdravěji než ve videoklipech ze své rekonvalescence. "Stavím se na vlastní nohy. Mám více energie, více síly a více času na studium," prohlásil.

Kuba

Kubánec sleduje v televizi Castra s Chávezem. Na Kubě se setkali před měsícem

Oba prezidenti si v půlhodinovém pořadu zavtipkovali. "Fideli, jak se máš?" zeptal se Chávez s těžkým anglickým přízvukem. "Velmi dobře," odpověděl Castro, také v angličtině. Oba se pak vtipu zasmáli.

Kapitalismus je v krizi
Prezidenti se ale věnovali i vážnějším věcem. Úterní propad burz považují za důkaz krize kapitalismu. "Proto je nutné si pospíšit s alternativou, jíž je socialismus," prohlásil Chávez ve své pravidelné rozhlasové půlhodince nazvané Aló, presidente.

Chávez také plánuje návštěvu spřátelených prezidentů v Argentině a Bolívii. "Nemůžu ti slíbit, že tě budu doprovázet," reagoval Castro se smíchem.

Kubánský prezident je mimo politiku od loňského léta. 31. července předal moc svému bratrovi Raúlovi Castrovi a podrobil se nespecifikované operaci zažívacího traktu. Jeho zdravotní stav je nejasný. Spekulovalo se o rakovině. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video