Železniční stanice v japonské Osace

Železniční stanice v japonské Osace | foto: ProfimediaProfimedia.cz

Strojvedoucí se v Japonsku soudí o osm korun, strhli mu je za minutu zpoždění

  • 33
Japonsko řeší další případ týkající se jeho smyslu pro absolutní přesnost. Strojvůdce žaluje svého zaměstnavatele poté, co mu strhl ze mzdy 43 jenů (osm korun) za minutové zpoždění. Řidič je ale přesvědčen, že nebylo jeho chybou. Soukromá dopravní společnost JR West tvrdí, že peníze zadržela v rámci svého principu „žádná práce, žádná mzda“.

Řidič, jehož jméno média nezveřejnila, požaduje kromě svých 43 jenů také 13 jenů (3 koruny) za přesčas a dalších 2,2 milionu jenů (425 tisíc korun) za „duševní muka“ způsobená rozhodnutím svého zaměstnavatele.

Podle listu Jomiuri šimbun spor vznikl poté, co si strojvedoucí, jenž měl podle plánu přesunout prázdný vlak do depa na stanici Okajama v západním Japonsku, uvědomil, že čeká na špatném nástupišti.

„Jeho chyba zdržela přestup strojvedoucího na správném nástupišti o jednu minutu a způsobila další minutové zpoždění příjezdu vlaku do depa,“ uvedl deník. Společnost JR West uvedla, že měla nárok na zablokování mzdy řidiče, protože „během záměny nepracoval“.

Řidič ale okresnímu soudu v Okajamě řekl, že zpoždění způsobila „lidská chyba“ a že by neměl být považován za nepřítomného v práci. Dodal, že navíc nedošlo k žádnému narušení jízdních řádů vlaků.

Zaměstnavatel mu původně strhl 85 jenů (16 korun) za dvouminutové zpoždění, ale poté, co si strojvedoucí stěžoval místnímu úřadu pro pracovní normy, snížila pokutu tak, aby odpovídala minutovému zpoždění.

Řidič však odmítl přijmout i nižší pokutu a v březnu podal žalobu na náhradu škody. Mluvčí JR West uvedl že spor vznikl kvůli neshodám o tom, jak interpretovat příčinu zpoždění, a dodal, že společnost při stržení platu pouze uplatňovala pravidlo „žádná práce, žádná mzda“.

Pojízdné lázně či sedm divů. Dokonalost japonských železnic vám vezme dech

Podle serveru Sora News 24 se zdá, že japonská veřejnost stojí spíše na straně řidiče. „Takže můžete někomu snížit plat o jednu minutu, ale nemůžete mu zaplatit za minutový přesčas?“ rozohnil se podle serveru na Twitteru jeden z diskutérů. „Štvalo by mě, kdybych měl na starosti vyplácení mezd a musel bych lidem odečítat peníze podle minut za každou sebemenší chybu, kterou udělají,“ rozohnil se další.

Japonská železniční síť je známá tím, že si potrpí na naprostou dochvilnost, přičemž i za velmi krátká zpoždění se pasažérům omlouvá.

Železniční společnosti cestujícím, jejichž vlak má pět a více minut zpoždění oproti jízdnímu řádu, nabízejí potvrzení pro školy či zaměstnavatele, které dokládá, že za pozdní příchodu nenesou zodpovědnost. V roce 2018 se soukromý dopravce cestujícím omluvil za to, že vlak ze stanice Notogawa odjel o 25 sekund dříve.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video