Japonci objevili novou metodu diagnózy rakoviny

- Japonští lékaři jsou schopni diagnostikovat rakovinu pomocí rozboru moči, v níž se nachází v případě zhoubného bujení v organismu určitý druh aminokyselin. Oznámil to dnes vědecký tým univerzity v japonském Tokai.
Metoda sice neodhalí, který orgán je rakovinou napaden, ale zjistí druh rakovinného onemocnění. Běžné diagnostické techniky mohou být použity také.
Budou-li lékaři japonskou metodu praktikovat v širokém měřítku, může tak být rakovina odhalena v raném stadiu a specialista pak rozhodne, zda je třeba použít další baterii testů.
Objev bude oficiálně zveřejněn v sobotu na národní zdravotnické konferenci organizované japonskými lékařskými asociacemi.
Učinili ho vědci zabývající se výzkumem rakoviny, kteří se všimli, že jakmile se začnou rakovinné buňky množit nebo šířit organismem, jejich membrána se trhá a uvolňuje do moči látku zvanou hydroxyprolin.
Je to kyselina vznikající při trávení bílkovin. Používá se v testech, jimiž se monitoruje léčba osteoporózy nebo revmatoidních kloubních zánětů.
Při výzkumu odevzdávalo moč 200 zdravých lidí, 100 pacientů trpících různými druhy rakoviny a dalších 100 osob s jinými chorobami. Pacienti s rakovinou byli rozděleni do tří skupin podle vážnosti onemocnění. Měření hladiny hydroxyprolinu dokazovalo rakovinu u 26 procent "lehce" nemocných, u 44 procent pacientů ve druhém stadiu a u 60 procent nejvážnějších případů. V průměru byl test spolehlivý ve 42 procentech případů.
Test byl naproti tomu v případě jiných než rakovinných onemocněních účinný pouze ze dvou procent.
Doktor Isao Okazaki z výzkumného týmu řekl, že je třeba ještě zlepšit přesnost testu, ale že bude-li opakován dvakrát do roka, může přispět k časnému zjištění zhoubného onemocnění.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Dům roku

Video