Cipi Livniová a člen strany Kadima Yohanan Plesner se dívají na plakát vyzývající k jejímu zatčení kvůli její roli v izraelské ofenzivě do pásma Gazy. Plesner našel plakát na zdi hotelu v polském Krakově. (31. ledna 2010)

Cipi Livniová a člen strany Kadima Yohanan Plesner se dívají na plakát vyzývající k jejímu zatčení kvůli její roli v izraelské ofenzivě do pásma Gazy. Plesner našel plakát na zdi hotelu v polském Krakově. (31. ledna 2010) | foto: AP

Izraelská exministryně se chystá do Londýna, chce otestovat britský zatykač

  • 19
Izraelská exministryně Cipi Livniová se chystá přiletět do Británie. A to přesto, že na ni vydali v Londýně před nedávnem zatykač kvůli obviněním z údajných válečných zločinů při ofenzivě v pásmu Gazy. Chce prý otestovat slib britského šéfa diplomacie, že změní zákon tak, aby zadržena nebyla.

Londýnský soud vydal na izraelskou političku, která byla v době ofenzivy ministryní zahraničí, zatykač v prosinci, a to na základě žádosti propalestinské organizace. Livniová ovšem do Spojeného království nedorazila a soud posléze zatykač zase stáhl.

Incident zjitřil vztahy mezi Velkou Británií a Izraelem a britský ministerský předseda Gordon Brown spolu s šéfem diplomacie Davidem Millibandem zareagovali slibem, že se něco takového nebude opakovat. Vláda od té doby probrala několik možných variant, jak zákon změnit, uvedl deník The Times na svém webu.

Zda jejich slovo platí, chce Livniová otestovat během několika příštích týdnů. "Neudělám to pro sebe, nechci provokovat, ale pro právo každého Izraelce volně cestovat. Extremisté mě nebudou omezovat, protože jsem s terorem bojovala," řekla deníku The Jewish Chronicle s tím, že britský systém "zneužili extremisté pro politické důvody".

"Belgie a Španělsko své zákony pozměnily a Britové vědí, že tak také musí učinit," dodala. Jednou z možností by nyní mohl být zákaz vydávání zatykačů kvůli údajným válečným zločinům nebo imunita pro někdejší ministry, upřesnil deník The Times. Livniovou jako bývalou ministryni už totiž diplomatická imunita nechrání.

Livniová a gaza

- Cipi Livniová byla ministryní zahraničí v době izraelské ofenzivy v Gaze a patřila před izraelskými volbami k jejím nejdůraznějším obhájcům. - více o Livniové čtěte zde

- Podle Palestinců zahynulo v Gaze na 1 400 lidí, především civilistů, včetně žen a dětí. Izrael tvrdí, že jednal v sebeobraně po raketových útocích Hamasu a napočítal 1 166 mrtvých, většinu z nich prý tvořili bojovníci Hamasu.

OSN obvinila obě strany ze spáchání válečných zločinů.

autor: ČTK


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video