Pohřeb oběti nemoci COVID-19 v Bergamu (16. března 2020) | foto: Reuters

V Itálii zemřelo na koronavirus víc lidí než v Číně, umírá i víc zdravotníků

  • 272
V Itálii už zemřelo 3 405 lidí nakažených novým koronavirem, a země tak registruje více mrtvých než Čína. Počet nakažených stoupl o 5 322 na 41 035. Podle agentury Reuters epidemie v zemi nabrala vyšší tempo než v minulých dnech.

Za posledních 24 hodin zemřelo 427 pacientů nakažených novým koronavirem, a země tak s celkovým počtem 3 405 obětí registruje již více mrtvých než Čína. Informoval o tom na tiskové konferenci šéf italské civilní ochrany Angelo Borrelli. 

Epidemie koronaviru

V Číně dosud zemřelo 3 245 lidí s nemocí COVID-19 z celkového počtu více než 80 tisíc nakažených. Počet případů nákazy v Itálii se za poslední den zvýšil o 5 322 (téměř 15 procent) na 41 035. 

Podle agentury Reuters vzestup počtu nemocných o více než 5 000 znamená, že epidemie nabrala vyšší tempo než v minulých dnech. Ve středu přibylo 4 207 nových případů, v úterý 2 989.

Podle Borrelliho se zatím z koronavirózy zotavilo 4 440 lidí. Na jednotkách intenzivní péče je naproti tomu 2 498 pacientů, kteří kvůli těžkému průběhu nemoci potřebují podporu dýchacího přístroje.

Itálie je v současnosti epicentrem pandemie, tisíce nově nakažených však denně registrují i další evropské státy. Vážná situace je například ve Španělsku, které je se 767 mrtvými čtvrtou nejpostiženější zemí po Itálii, Číně a Íránu.

V rámci Itálie je nadále nejkritičtější situace v Lombardii, kde registrují 19 884 nakažených a 2 168 mrtvých.

Také mezi zdravotníky je oficiálně víc obětí než v Číně

Nakazilo se už nejméně 2 626 zdravotníků, kteří se dostali do styku s nemocnými, deset infikovaných lékařů zemřelo. Informovala o tom agentura ANSA. Čísla, která ve středu zveřejnila odborná monitorovací organizace GIMBE, vzbudila obrovské rozhořčení zejména proto, že výrazně převyšují údaje z Číny. 

Tam během epidemie tvořili zdravotníci 3,8 procenta všech nakažených, v Itálii to je 8,3 procenta. Italští lékaři i sestry si stěžují zejména na přepracování a na nedostatek ochranných pomůcek.

„Údaje týkající se nakažených lékařů, sester a dalšího odborného zdravotnického personálu se začaly zveřejňovat teprve 11. března. Od té doby denně přibývají stovky nových případů. Zdravotníci v první linii by ale měli být těmi, kdo jsou nejlépe chráněni,“ řekl k bilanci šéf GIMBE Nino Cartabellotta. Organizace se zaměřuje na sběr a interpretaci dat týkajících se současné koronavirové epidemie v Itálii.

Cartabellotta míní, že skutečný počet nakažených lékařů a ošetřovatelů bude ještě mnohem vyšší, protože ne všichni se pravidelně testují a mnozí navíc při nedostatku respirátorů pečují o pacienty pouze za použití roušek, které je před nákazou prakticky nechrání.

Čína lže o počtu nakažených a masově je pouští domů, tvrdí lékař z Wu-chanu

Italské úřady přesně neevidují, kdo z lidí, kteří zemřeli po nákaze koronavirem, patřil ke zdravotnickému personálu. Podle agentury ANSA ale dosud zemřelo nejméně deset lékařů. 

Například v severoitalské provincii Lodi, kde byla karanténa nařízena už koncem února, zemřeli nejméně čtyři praktičtí lékaři. Lékařská asociace FNOMCEO ve čtvrtek uvedla, že posledními oběťmi mezi doktory jsou bývalý ředitel nemocnice v Cremoně Luigi Ablondi, lékař téže nemocnice Giuseppe Finzi a obvodní lékař z Bergama Antonino Buttafuoco.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video