Šéf Pentagonu Robert Gates pozdravil v Afghánistánu i americké jednotky (8. prosince 2009)

Šéf Pentagonu Robert Gates pozdravil v Afghánistánu i americké jednotky (8. prosince 2009) | foto: AP

Gates zatlačil na Karzáího, aby jmenoval poctivé ministry

  • 2
Necelý týden po ohlášení nové strategie Baracka Obamy v Afgánistánu se v zemi objevil americký ministr obrany Robert Gates. Staronového prezidenta Hamída Karzáího se snažil přimět, aby jmenoval do vlády "poctivé" ministry. To by mělo Washingtonu pomoci dříve stáhnout ze země své jednotky.

Šéf Pentagonu je prvním vysokým americkým činitelem, který do Afghánistánu přijel od vyhlášení nové americké strategie pro tuto zemi. V rámci ní chce prezident Obama do Afghánistánu poslat 30 tisíc vojáků a v červenci 2011 první jednotky začít stahovat. - více čtěte zde

Hamíd Karzáí dnes upozornil, že Afghánistán nebude schopný zaplatit ochranu své země ani za patnáct let. Na to Gates zopakoval, že vojáci USA v zemi zůstanou tak dlouho, dokud to bude bezpečnostní situace vyžadovat.

Gates do Kábulu zavítal právě v době, kdy Karzáí rozhoduje o složení svého kabinetu. Šéf Pentagonu se v prezidentském paláci netajil tím, že chce, aby v čele resortů zasedli "poctiví" ministři.

Šéf Pentagonu Robert Gates s afghánským prezidentem Hamídem Karzáím (8. prosince 2009)

Šéf Pentagonu Robert Gates s afghánským prezidentem Hamídem Karzáím (8. prosince 2009)

Korupce, a to hlavně ta v nejvyšších patrech politiky, trápí Washington nejvíce. Obamův plán se soustředí na to, aby země byla co nejrychleji schopná vládnout si sama a postarat se o vlastní bezpečnost. A to není možné se zkorumpovanou vládou v čele státu.

Karzáího dilema

Karzáí už po kontroverzních volbách hlavy státu slíbil vytvoření kabinetu, který ze sebe sejme nálepku korupčníků a bude složený z čestných ministrů. Jména by měl zákonodárcům představit v sobotu.

Prezident je ale v nezáviděníhodné pozici. Nastal totiž čas odměňovat se vlivným lidem za pomoc při volbách. A ti čekají na vládní posty.

První náznak boje s všudypřítomnou korupcí se v Afghánistánu objevil už tento týden. Za zpronevěru 16 tisíc dolarů byl odsouzený ke čtyřem rokům vězení starosta Kábulu Mír Abdul Ahmad Sahbí.

Gates se v Afghánistánu ale nevěnoval jen korupci. Zmínil i nutnost posílit afghánské vojenské síly a navštívil americké jednotky. Těm vzkázal, že jsou v zemi, aby zvítězily. Ve stejný den shodou okolností jednotky v Afghánistánu navštívil i britský ministr obrany Bob Ainsworth.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video