Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Fotbalový výtržník z Česka dostal v Maďarsku podmínku

  • 0
Soud ve městě Encs na severovýchodě Maďarska dnes ve zrychleném řízení potrestal za úterní výtržnictví deset slovenských a jednoho českého fanouška podmíněnými tresty vězení, napsala agentura MTI. Fotbaloví chuligáni během cesty na zápas na východní Slovensko poničili v Maďarsku zařízení na dálničním odpočívadle.

Devíti výtržníkům udělil soud osmiměsíční trest vězení s podmínkou na tři roky, zbylí dva si odnesli šestiměsíční trest vězení rovněž s tříletou podmínkou, řekl MTI mluvčí soudu József Szabó.

Maďarská policie v úterý zadržela 111 fanoušků, z nichž 11 skončilo v cele. Podle slovenského deníku Pravda tvořilo skupinu 98 Slováků, 12 Čechů a jeden Ukrajinec. Policisté na místě udělili pokutu dvěma výtržníkům ze Slovenska a jednomu Ukrajinci.

Fanoušci si přes severní Maďarsko krátili cestu na finálový zápas Slovenského poháru do východoslovenských Michalovců mezi Slovanem Bratislava a Spartakem Trnava, ve kterém nakonec Slovan porazil Spartak 6:0.

Neukáznění příznivci kopané podle zdrojů MTI rovněž nakreslili několik hákových křížů na zdi budov v maďarských obcích včetně hesla "smrt Jobbiku" ve slovenštině. Maďarské parlamentní Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) je nacionalistickou stranou, která v minulosti pronesla řadu protislovenských výroků. Na Slovensku žije početná maďarská menšina.

Utkání mezi Slovanem a Trnavou pravidelně provázejí výtržnosti. Příznivci bratislavského klubu v březnu během ligového zápasu v Trnavě podpálili část tribuny.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video