(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Evropský parlament je „líhní“ sexuálního obtěžování, tvrdí jeho zaměstnanci

  • 55
Vlna odhalování případů sexuálního obtěžování, která se začala po světě šířit v souvislosti s aférou amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina, zasáhla i Evropský parlament. Obvinění z obtěžování či dokonce znásilnění vzneslo v uplynulých dnech prostřednictvím médií několik zaměstnankyň instituce.

Sexuální služby výměnou za pracovní smlouvy, sex s mladými zaměstnankyněmi výměnou za pomoc s legislativní případy či zajišťování prostitutek pro nadřízené. To je výčet jen některých obvinění, ke kterým má na půdě Evropského parlamentu docházet. Případy zmapoval server Politico. Vysoce postavený poslanec měl prý před svou asistentkou masturbovat, jiný svou podřízenou osahával a další měl položit ruku na zadek dvaadvacetileté asistentky svého kolegy během pracovního obědu, pokračuje ve výčtu server.

Na sexuální obtěžování upozorňuje i například server The Times. Tomu se svěřila jedna ze zaměstnankyň Evropského parlamentu, že ji překvapilo, když k ní jeden z nadřízených přistoupil a jakmile se zavřely dveře, začal se jí v prázdném výtahu dotýkat a nemravně jí šeptal do ucha. „Hladil mě po vlasech, po krku, pokračoval i dolu po mých zádech. Zkameněla jsem, byla jsem strachy bez sebe,“ popsala mladá žena. 

Strach o práci a kariéru

„Pověděla jsem o tom kolegovi, který řekl, abych incident nahlásila. Nakonec jsem to ale neudělala. Bála jsem se, že bych mohla přijít o práci. Bála jsem se i ostudy a zničení mé kariéry,“ vysvětlila. Muž, který ji obtěžoval, ženatý otec dvou dětí, zůstal i nadále v poslanecké lavici Evropského parlamentu.

Rozhodně nejde o ojedinělý případ. Server The Times totiž více než desítka zaměstnankyň Evropského parlamantů potvrdila, že je poslanci sexuálně obtěžovali. 

„Když se dívám zpátky, působí šíleně, že jsem nic neudělala. Ale nechtěla jsem se dostat do problémů se svým šéfem,“ okomentovala incident mladá žena. „Věděl, že jsem nesmělá a tichá. On byl velmi výřečný, suverénní a ostřílený politik. Zjevně věděl, že mu to projde,“ dodala.

Zároveň tvrdí, že Evropský parlament je „líhní obtěžování“. Poslanci prý úmyslně zaměstnávají jako své asistentky mladé ženy a necítí se „zodpovědní nikomu“. Podle člena komise pro obtěžování může už samotné uspořádání kanceláří Evropského parlamentu „snadno vést k obtěžování“.

Ženy popisují pracovní prostředí v Evropském parlamentu jako „kulturu ticha,“ kde oběti neví, na koho se obrátit. „I potom, co jsem nalezla pomoc, kolegové mě aktivně odrazovali od nahlašování na policii,“ uvedla jedna z obtěžovaných žen.

Diskuze o sexuálním obtěžováním se na půdě Evropského parlamentu rozproudila po obviněních vznesených proti hollywoodskému producentovi Harveymu Weinsteinovi (více o Weinsteinově kauze najdete v tomto článku: Vyrůstal jsem v jiné době, brání se producent)

Poslanci ve čtvrtek na plenárním zasedání ve Štrasburku schválili rezoluci, ve které ostře odsoudili takové obtěžování a vyzvali, aby případy, které se staly na půdě europarlamentu, důkladně vyšetřili nezávislí odborníci.

Více než hodinu debatovali ve středu poslankyně a několik málo poslanců o obviněních ze sexuálního obtěžování uvnitř Evropského parlamentu. Několik z nich mělo na svých stolcích transparent s heslem #metoo (#játaké), kterým v posledních týdnech ženy na twitteru doprovázely své líčení případů, kdy se staly oběťmi sexuálního obtěžování či znásilnění. 

O obviněních ze sexuálního obtěžování uvnitř Evropského parlamentu debatovali poslankyně a několik poslanců už ve středu. Některé z nich měly na svých stolcích transparent s heslem #metoo, kterým v posledních týdnech ženy na sociálních sítích doprovázely své líčení případů, kdy se staly oběťmi sexuálního obtěžování či znásilnění.

23.října 2017 v 11:34, příspěvek archivován: 25.října 2017 v 11:01

#MeToo? The European Parliament starts the week full of these posters. Zero tolerance to all possible kinds of harassment! https://t.co/mgiVM42Fm5

Několik poslankyň a zaměstnankyň Evropského parlamentu napsalo dokonce dopis předsedovi Antoniovi Tajanimu. „I my jsme se staly oběťmi či svědky zneužívání, sexistických komentářů a chování, sexuálního obtěžování na tomto pracovišti, které spáchali poslanci či jeho zaměstnanci,“ uvedly v textu.

Tajani v pondělí při zahájení plenárního zasedání parlamentu ve Štrasburku slíbil tvrdý postih sexuálního obtěžování. Nezávislé externí vyšetřování ale tehdy označil za nepotřebné. V parlamentu už od roku 2014 existuje pracovní skupina, na kterou se oběti mohou obrátit, zdůvodnil své přesvědčení. 

Nahlášena byla i dvě znásilnění

Tajani v pondělí zdůraznil, že Evropský parlament má dobře zavedené procedury pro řešení obtěžování, poradní komise však „žádné formální stížnosti ohledně sexuálního obtěžování neobdržela“. Přitom čtyři zaměstnankyně Evropského parlamentu serveru Politico  potvrdily, že stížnosti vznesly. Server uvádí, že byly nahlášeny i dvě znásilnění.

Od roku 2002 právo Evropské unie sexuální obtěžování zakazuje. Předsedkyně Evropského ženského lobby Joanna Maycocková však problém popisuje jako aktuální napříč všemi institucemi Evropské unie. Podle serveru Politico zatím nahlásilo své případy obtěžování médiím 87 žen a šest mužů pracujících pro instituce Evropské unie.

Všichni, kteří si nepříjemnou zkušeností prošli, tvrdí, je mnoho překážek, které brání obětem hlásit případy znásilnění, napadení i obtěžování - povolení nutné pro policii ke vstupu do Parlamentu, imunita poslanců či připojení stížností k pracovním složkám v interní databázi EU. 

„Stále tu nemáme adekvátní prostředky k zajištění, aby se ženy cítily dostatečně bezpečně a ohlašovaly incidenty. Oprávněně se cítí, že tu nejsou žádné skutečné důsledky pro pachatele sexuálního obtěžování. Co je horší, velmi často očekávají, že právě ony budou po nahlášení muset snášet negativní důsledky,“ dodala Maycocková.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video