Diskuze

Čtyři obvinění, 800 mrtvých. Bosenský soud řeší masakr v Srebrenici

Soudní tribunál v bosenském Sarajevu dnes obvinil čtyři příslušníky elitních jednotek bosenských Srbů z vraždy více než 800 bosenských Muslimů v Srebrenici v červenci roku 1995. Čtyři obžalovaní čelí obvinění z genocidy, oznámila agentura AFP s odvoláním na bosenské justiční zdroje.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Taras Bulba

11. 8. 2010 18:47
Ještě doplnění k divizi Skanderberg

Touto divizí se tady srbomilové mocně ohánějí jako symbolem albánské kolaborace s nacisty. Méně už se tady zdůrazňuje, že to byla, dá se říci, SS divize na baterky. Divize totiž byla poznamenána masovými dezercemi. Z původních 9000 albánských rekrutů z dubna 1944 jich v divizi v říjnu 1944 zbývalo pouhých 1500 a o měsíc později byla divize rozpuštěna. Takže kromě toho, že tato divize měla jepičí trvání, tak "fungovala" v podstatě tak, že Albánci od Němců nafasovali zbraně a potraviny, načež se postupně zase rozešli domů. ;-)

0 0
možnosti
NM

Náhradní muzeum

11. 8. 2010 7:26
Některým zbylým srbským rodinám v Kosovu byli předány

ostatky jejich příbuzných. Tělo jedné oběti bylo nalezeno poblíž Prizrenu, ostatní byli objeveny v hromadném hrobu. Dcera zavražděného Zorica Todorovicová řekla, že její otec už byl v důchodu. Unesli ho po cestě do práce a zavraždili. 11 let jsem tajně doufala že ho ještě uvidím živého.. Hledala jsem ho prostřednictvím Červeného kříže a jsem ráda že ho mohu alespoň pohřbít.

Předseda vládní komise pro pohřešované osoby, Veljko Odalovic, řekl, že v tédo době je v okolí 1.800 lidí hlášeni jako hledaní. Novinářům řekl, že ke zrychlení objasněí osudu pohřešovaných je potřebavíce větší výměna informací mezi všemi stranami a lepší přístup k archivům.

"Tam je proces identifikace je velmi pomalý. Pouze v Prištině více než 400 osob čeká na identifikaci téměř 10 let. Získat nějaké informace přes UNMIK a EULEX je ale pomalé kvuli přístupu kosovských Albánců .

0 0
možnosti
TT

Thingie

11. 8. 2010 0:13
hmmm

je to asi ironie osudu, ale pres vsechny obeti, niceni a znovu obnovovavni se Bosna drive nebo pozdeji rozpadne. mezinarodni protektorat nemuze trvat donekonecna a po schvaleni vseobecneho referenda si vysledek troufne rict i petilete dite.

0 0
možnosti
J

JAN2010

11. 8. 2010 1:05
Re: hmmm

R^

0 0
možnosti
PS

Paul Sulc

10. 8. 2010 23:08
A kdy pujdou pred soud kosovsti vrazi Srbu ?

Pamatuji dobu, po smrti Tita , kdy se psalo o tom jak Abanci v Kosovu vrazdi Srby. A pozdeji proto, aby prodavali jejich organy. To se ovsem dnes tutla, neni to politicky korektni. A kolki asi divise Waffen SS Skanderbeg a Hanzar pomordovali za valky krestanu, jak rbu tak Chorvatu? Pripominat jejich existenci se ovsem take nehodi do kramu evropskym "politikum"

0 0
možnosti