Nedatová fotografie, kterou zveřejnila jihokorejská pobřežní stráž po...

Nedatová fotografie, kterou zveřejnila jihokorejská pobřežní stráž po potvrzení, že zadržela Číňana. Snímek zachycuje dva členy pobřežní stráže, jak zkoumají vodní skútr v Inčchonu. | foto: Jihokorejská pobřežní stráž, Profimedia.cz

Číňan uprchl z vlasti na vodním skútru. V Jižní Koreji ho zadržela pobřežní stráž

  • 2
Jihokorejská pobřežní stráž zadržela Číňana, který z vlasti uprchl přes moře na vodním skútru. Podle oficiálně nepotvrzených zpráv jde o aktivistu, který byl v Číně vězněn za kritiku prezidenta Si Ťin-pchinga, napsal internetový portál britské BBC.

Pobřežní stráž v úterý uvedla, že muž na vodním skútru překonal asi 300 kilometrů přes Žluté moře mezi čínskou pevninou a Korejským poloostrovem.

Na sobě měl záchrannou vestu a helmu, vybaven byl dalekohledem a za skútrem táhl pět kanystrů s benzínem, aby mohl během plavby doplňovat palivo.

U přístavního města Inčchon se ale dostal do nesnází a zavolal pomoc. Podle pobřežní stráže nehrozí, že by šlo o špiona. Korejská nevládní organizace Dialogue China uvedla, že muž zvažuje, zda požádá o status uprchlíka v Koreji nebo v nějaké jiné zemi.

Čína zneužívá léčeben pro duševně choré. Zavírá do nich disidenty a aktivisty

BBC píše, že čínské úřady v posledních letech zesílily snahy znemožnit lidskoprávním aktivistům vycestovat do zahraničí. Mnoho zemí, které se snaží s Pekingem udržovat dobré vztahy, odmítá žadatelům o azyl z Číny poskytovat útočiště.

V Laosu byl minulý měsíc zadržen a do Číny vrácen právník zabývající se lidskými právy Lu S’-wej. Čína mu nakonec dovolila odcestovat do Spojených států za manželkou a dětmi.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video