Čech Ivo Stejskal vystoupil během protestu horníků v Doněcku (18. června)

Čech Ivo Stejskal vystoupil během protestu horníků v Doněcku (18. června) | foto: Youtube.com

Ja iz goroda Brno, hlásil na mítinku v Doněcku příznivec separatistů

  • 1089
V Doněcku na východě Ukrajiny se ve středu demonstrovalo proti válečným akcím Kyjeva. V jednu chvíli se na pódiu objevil i muž v maskáčích, který se představil jako Ivo Stejskal z Brna. Prohlásil, že na východě Ukrajiny se odehrává genocida, za což ho dav odměnil potleskem.

"Po tragédii v Oděse jsem nemohl zůstat doma," prohlásil lámanou ruštinou muž v khaki a připomněl tak květnový požár administrativní budovy v černomořském přístavu, při kterém zemřely desítky lidí (více o požáru se dočtete zde).

Prohlásil také, že česká média o situaci na východě Ukrajiny informují zkresleně jako o boji proti terorismu. "To, co se zde opravdu děje, jsem však viděl na vlastní oči. Je to genocida," prohlásil za přítomnosti novinářů z ruské televize První kanál. Totožnost muže se dosud nepodařilo ověřit.

Protestu horníků na doněckém Leninově náměstí se účastnily tisíce lidí. Ti požadují zastavení krveprolití a stažení armády z východu Ukrajiny. Dočasný klid zbraní jim ve středu slíbil prezident Petro Porošenko (více zde).

Kvůli situaci v Doněcku musel být uzavřen i český konzulát. Česko se však z východní Ukrajiny zcela nestahuje. Jen dvě stě kilometrů od Doněcku, kde chvíli po Češích zavřelo svůj generální konzulát i Polsko, otevřela Česká republika ve čtvrtek honorární konzulát v Dněpropetrovsku (více o uzavření konzulátu v Doněcku zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video