Scott McClellan, tehdy ještě s prezidentem Georgem W. Bushem.

Scott McClellan, tehdy ještě s prezidentem Georgem W. Bushem. | foto: Profimedia.cz

Bývalý mluvčí Bílého domu obvinil Bushe z propagandy a manipulace

  • 5
Loajalita mluvčích trvá stejně dlouho jako jejich smlouva. Potvrzuje to nová kniha bývalého mluvčího Bílého domu Scotta McClellana. Kritizuje Bushe a obviňuje ho z propagandy, pomocí které prodal americké veřejnosti válku v Iráku.

McClellan, který ze své funkce odešel v roce 2006, v knize s názvem "Co se stalo: v Bushově Bílém domě a washingtonské kultuře klamu" popisuje Bushe jako "nezvídavého" člověka a tvrdí, že Bílý dům v minulých letech operoval v atmosféře jakési stálé přesvědčovací kampaně.

McClellan sice Bushe přímo neobviňuje ze lhaní o důvodech invaze do Iráku, píše nicméně, že administrativa opakovaně "zastírala pravdu" a že Bush "řešil krizi takovým způsobem, který téměř zaručoval, že použití síly bude jediným možným řešením".

"V létě roku 2002 Bushovi přední poradci nastínili strategii pro nadcházející kampaň, která měla agresivně prodat válku," píše se v politických memoárech o více než 340 stránkách. McClellan, bývalý obhájce války v Iráku, uzavírá: "Co vím, je, že do války by se mělo vstupovat, jen když je to nutné, a válka v Iráku nutná nebyla."

Bývalý mluvčí Bílého domu ve své knize nekritizuje pouze prezidenta, ale též další důležité představitele Bushovy vlády. Ministryně Condoleezza Riceová se podle McClellana umí šikovně vyhýbat vině, viceprezidenta Dicka Cheneyho autor popisuje jako "magického muže", který neviditelně řídí dění v Bílém domě, aniž by po sobě zanechal jakoukoliv stopu.

Podle listu The Washington Post se Bílý dům k McClellanově knize odmítl vyjádřit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video