Britští vyšetřovatelé po útocích prohledávají stovky podezřelých míst

Britští vyšetřovatelé po útocích prohledávají stovky podezřelých míst | foto: Reuters

Britové kvůli teroru obžalovali prvních jedenáct lidí

  • 7
Britská policie obžalovala v souvislosti se zmařenými útoky na letadla do USA jedenáct lidí. Podezírá je z úmyslu vraždit. Dalších jedenáct zůstává ve vazbě, jednu ženu propustili. Ministr vnitra John Reid prohlásil, že "vyšetřování pokračuje, ale stále chybějí důkazy".

Plány nejméně dvou tuctů teroristů odhalili policisté 10. srpna. Mladí britští muslimové podle nich chtěli zaútočit tekutými chemikáliemi na zhruba deset transatlantických letadel. - více zde

Podezřelí skončili za mřížemi a protiteroristické jednotky provedly desítky razií v Londýně a jeho okolí.

Jako první o obvinění údajných teroristů informovala britská televizní stanice Sky News. Později to potvrdil i komisař Peter Clarke z protiteroristického oddělení Scotland Yardu.

Jedenáct lidí si podle něj vyslechlo obvinění z "vražedného spiknutí", jednu ženu policie propustila. Za mřížemi stále zůstává 11 mladých britských muslimů. Sedm podezřelých stále zadržuje i pákistánská policie, která s Brity intenzivně spolupracuje.

Našla se "mučednická" videa
Komisař Clarke rovněž prohlásil, že během domovních prohlídek u podezřelých bylo objeveno zařízení na výrobu bomb, včetně chemických a elektronických součástí výbušnin.

Policie rovněž zabavila neupřesněné množství "mučednických" videonahrávek. "Hrozba terorismu je reálná. Mohu vás ale ujistit, že děláme vše, co je v našich silách, abychom uchránili vaše životy," dodal na tiskové konferenci.

Reid: Stále nám chybí důkazy
K průběhu vyšetřování se v nočním rozhovoru pro americkou stanici ABC vyjádřil i ministr vnitra John Raid.

"Jediné, co mohu říci je, že policie a bezpečnostní úřady jsou spokojeny," prohlásil. "Jejich vyšetřování zatím přineslo rozsáhlý materiál, který by jim měl umožnit pokročit v justičním procesu."

Ministr ale upozornil, že zatím se hovoří pouze o "podezření z teroristického spiknutí". Reid ale tvrdí, že navzdory absenci důkazů stále "existuje teroristická hrozba".


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video