Brazilský ostrov Fernando de Noronha (4. prosince 2008) | foto: Profimedia.cz

Na brazilském ostrově platí zákaz rodit. Porušili ho až po dvanácti letech

  • 31
Na ostrově Fernando de Noronha se po dvanácti letech narodilo dítě. Ostrůvek u Brazílie porody zakázal a všechny tamní ženy posílá rodit na pevninu. Žena, která v sobotu přivedla na svět holčičku, však o svém těhotenství údajně nevěděla a s pomocí přítele porodila v koupelně.

„V pátek večer jsem měla bolesti a když jsem přišla do koupelny, viděla jsem, že mi mezi nohama něco padá,“ popsala podle BBC žena, jejíž identitu úřady ani média nezveřejnily, údajně jí však je dvaadvacet let. S porodem jí pak pomohl přítel. „Byla to holčička a já byla ohromená,“ citoval matku server O Globo.

Ostrov leží 370 kilometrů východně od brazilského města Natal a pokud tam ženy otěhotní, musí odjet k porodu na brazilskou pevninu. Na ostrově žijí zhruba tři tisíce lidí a není tam žádná porodnice.

Místní úřady potvrdily narození dítěte, které bylo převezeno do místní nemocnice. Obyvatelé ostrova pak začali narození oslavovat a rodině přinesli oblečení pro dítě.

Na ostrově se nacházejí jedny z nejkrásnějších pláží na světě. Místo se proslavilo mořskou rezervací, kde lze pozorovat delfíny, želvy, velryby a vzácné ptáky. Právě kvůli vzácnosti tamních druhů platí na ostrově pravidlo o udržování stálého počtu obyvatelstva.

Ostrov Fernando de Noronha leží 370 kilometrů na východ od brazilského města Natal.

Ostrov Fernando de Noronha leží 370 kilometrů na východ od brazilského města Natal.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video