Indonéské letadlo se zřítilo, potvrdily úřady. Cestovalo v něm 62 pasažérů

  • 255
Boeing 737-524 letecké společnosti Sriwijaya zmizel v sobotu v Indonésii z radaru krátce po startu z Jakarty. Tamní ministr dopravy v sobotu večer potvrdil, že se letadlo zřítilo do moře a že na jeho palubě bylo 62 lidí. Pátrání po možných přeživších bude pokračovat v neděli.

Boeing, který byl na cestě z Jakarty do Pontianaku na ostrově Borneo, ztratil rádiový kontakt s věží asi čtyři minuty po vzletu. Indonéské ministerstvo dopravy zahájilo záchrannou misi, uvedl zpravodajský portál Sky News. 

Podle portálu Flightradar24 letoun odletěl z Jakarty ve 14.37 místního času, asi 600 km dlouhý let měl trvat 95 minut.Boeing 737-500 linky číslo SJ182 po vzletu zamířil na sever nad Jávské moře, poté s ním letoví dispečeři ztratili kontakt.

Zprávy ze sobotního večera uváděly, že záchranáři z moře nedaleko pobřeží vytahují trosky, jejich identifikaci ani skutečnost, že pocházejí z indonéského letounu, úřady nejdříve nepotvrdily. Podle informací šlo o dráty, různé kovové předměty či kusy džínoviny. 

V sobotu pozdě večer ministr dopravy Budi Karya Sumad pak potvrdil, že letadlo společnosti Sriwijaya Air se zřítilo do moře i s 62 pasažéry.

Podle portálu Independent místo prohledávalo padesát lidí, pátrací akce bude kvůli špatné viditelnosti a počasí pokračovat před šestou hodinou ranní následující den. „Pohřešované letadlo bylo při odletu v dobrém technickém stavu,“ řekl novinářům podle listu Independent šéf aerolinek Jefferson Irwin Jauwena. Rovněž oznámil, že spoj měl na svém odletu asi třicetiminutové zpoždění zapříčiněné silným deštěm.

Na palubě bylo 62 cestujících včetně sedmi dětí a dalších šesti členů posádky. Všichni pasažéři na palubě letadla pocházeli podle bezpečnostního úřadu z Indonésie. 

Český ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček na svém Twitteru kondoloval pozůstalým. Uvedl, že podle české ambasády v Indonésii se letu neúčastnili žádní Češi. 

Podle Airfleets.net je letadlo 27 let staré, do flotily Sriwijaya Air se připojilo v roce 2012.

Tato letecká společnost měla problémy loni v prosinci, kdy její Boeing 737-300 sjel na indonéském letišti v Jogdžakartě z ranveje. Všech 129 lidí bylo okamžitě evakuováno, nikomu se nic nestalo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video