V Argentině našli fosilii megaraptora, patřil k posledním dravým dinosaurům

  • 4
Paleontologové objevili na jihu Argentiny zhruba 70 milionů let staré pozůstatky megaraptora, který zřejmě patřil k posledním masožravým dinosaurům žijícím na Zemi. V pondělí to oznámili vědci z argentinského Muzea přírodních věd v Buenos Aires.

Objev byl učiněn v březnu v jižní provincii Santa Cruz. Po zkoumání fosilií měřících deset metrů experti dospěli k závěru, že šlo o dravého dinosaura z konce dinosauří éry.

Paleontolog Fernando Novas, který za projekt zodpovídá, uvedl, že před 65 miliony let došlo k vyhynutí dinosaurů a nový objev je megaraptor, který patrně patřil k posledním zástupcům této skupiny.

Megaraptoři měli štíhlejší tělo než Tyrannosaurus rex. Měli také dlouhé svalnaté nohy, které jim umožnily dělat dlouhé kroky a pohybovat se rychleji. K udržování rovnováhy jim přitom sloužil dlouhý ocas. Na palcích měli podle Novase asi 40 centimetrů dlouhé drápy na chytání kořisti.

Provincie Santa Cruz, kde paleontologové fosilii objevili, se nachází na samém jihu Argentiny.

Provincie Santa Cruz, kde paleontologové fosilii objevili, se nachází na samém jihu Argentiny.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video