Amsterodamské letiště bylo po explozi evakuováno

Na amsterodamském mezinárodním letišti Schiphol došlo ve čtvrtek dopoledne k explozi a následně vypukly dva požáry. Větší část prostor této velmi frekventované letecké křižovatky i přilehlá železniční stanice musely být vyklizeny. Několik tisíc cestujících bylo evakuováno do hal přilehlých hotelů a restaurací, oznámil mluvčí letiště Jos Senger.

Odletová i příletové hala jsou podle nizozemské policie plné hustého dýmu. Všechny přístupové cesty k letišti policie uzavřela, na místě zasáhli hasiči.

Několik stovek lidí se rovněž muselo dočasně uchýlit do prostor tří terminálů.

Při explozi, která nastala na toaletě v příletové hale, nebyl podle mluvčího nikdo zraněn. Příčina výbuchu není zatím známa, ohnisko požáru bylo lokalizováno v čekárně a v restauraci. Podle Sengera by pravděpodobně mohlo jít o následky úniku plynu.

Všechny lety musely být dočasně odloženy, nikoli však zrušeny. Představitelé letiště upozornili, že spoje budou zpožděny.

Schiphol patří k největším evropským letištím, ročně jím projde asi 40 milionů cestujících.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video