Největší Boeing 747-8 se testuje v nákladní verzi (7. února 2009)

Největší Boeing 747-8 se testuje v nákladní verzi (7. února 2009) | foto: AP

Američtí odborníci začali testovat největší boeing, zítra možná vzlétne

  • 8
Odborníci americké letecké společnosti Boeing zahájili testování nákladního letounu 747-8. Je to největší dopravní stroj, jaký kdy v dílnách společnosti vznikl. Letadlo zatím jen popojíždí po dráze, ale už zítra by se mohlo vydat do vzduchu.

Přísným testům podrobují experti obří stroj na vzletové dráze letiště v Everettu nedaleko Seattlu na severozápadě Spojených států. Za plotem zkouškám přihlíží jen pár zvědavců.

Už zítra by se ale největší Boeing mohl vydat do vzduchu. Vše podle mluvčího společnosti Tima Badera závisí na výsledku pozemních zkoušek. V budoucnu se počítá s tím, že vznikne i verze pro cestující.

Do největšího letounu světa chybí osm metrů

Letadlo měří 76 metrů, což je o téměř šest metrů víc než největší dopravní Boeing 747-400. Osm metrů mu ale chybí do největšího letounu na světě, kterým je už déle než dvacet let Antonov An-225 Mrija.

Jediný exemplář tohoto stroje vznikl ještě za sovětských dob jako nosič reaketoplánů Buran. Když byl program ruských raketoplánů zrušen, byl v roce 1994 odstaven a pomalu chátral. Po letech bylo rozhodnuto o jeho rozsáhlé renovaci a znovuuvedení do provozu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video