Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 12. 11. 2016 23:00

Americké prezidentské volby

Spojené státy 8. listopadu zvolily nového prezidenta, stal se jím republikánský kandidát Donald Trump. Povolební dění sledujeme v podrobné on-line reportáži.

07:29
Republikáni

Republikáni si po Sněmovně reprezentantů zajistili většinu i v Senátu. Informují o tom zpravodajské agentury. Na složení kongresových komor závisí možnosti prezidenta prosazovat zákony.

07:27
Republikáni

Ve Wisconsinu i Michiganu má Trump solidní náskok. Pokud v těchto státech zvítězí, získá celkem 26 volitelů. V tom případě by se bez ohledu na výsledky z ostatních států stal prezidentem USA.

07:20
Republikáni

Donald Trump se podle CNN připravuje na přednesení vítězného projevu.

07:18

Volební boj o úřad prezidenta Spojených států se změnil v dramatický stíhací souboj díky tomu, že republikán Donald Trump dokázal získat venkovské a dělnické oblasti země a demokratka Hillary Clintonová si nedokázala vybudovat silnou pozici ve velkých městských regionech, které jsou tradičně demokratické. V analýze průběžného volebního výsledku, který otevírá Trumpovi cestu do Bílého domu, to napsal napsal list The Wall Street Journal.

07:14

Republikánská strana si podle očekávání udrží většinu ve Sněmovně reprezentantů. Uvedly to na základě svých propočtů televizní stanice NBC a ABC. Demokratické straně se podle odhadů nepodaří převzít kontrolu ani nad Senátem, a republikáni tak zřejmě budou v následujících letech ovládat obě komory parlamentu. Na jejich složení bude záviset, jak bude moci nová hlava státu prosazovat své představy.

07:12

Sčítání hlasů finišuje. Trump nyní disponuje 244 voliteli, Clintonová 215. 

07:09
Republikáni

Donald Trump podle CNN vítězí v Arizoně, kde získá 11 volitelů. 

07:00

V sedm hodin SEČ se uzavřely poslední volební místnosti na Aljašce. 

06:56
Twitter

Michael Žantovský komentuje průběh voleb v USA.

09.listopadu 2016 v 06:12, příspěvek archivován: 09.listopadu 2016 v 06:56

Svět, jak ho známe, skončil

06:53
Republikáni

Trumpovi odevzdalo zatím hlas téměř 53 milionu voličů, Clintonové o milion méně, uvedla Fox News.  „Jsme nadšení a plni nadějí,“ komentovala průběžné výsledky šéfka Trumpova volebního štábu Kellyanne Conwayová. V 7:00 SEČ se zavírají volební urny na Aljašce a celostátní hlasování tak po 25 hodinách končí.

06:51

Zraky Američanů se nyní upírají na sčítání hlasů v Pensylvánii, Michiganu, Wisconsinu a New Hampshire. Ve všech těchto státech zatím vede Trump. Podle serveru The Guardian však musí Clintonová získat ideálně první tři jmenované, aby měla šanci na vítězství. V opačném případě Trump nakročí do Bílého domu.

06:38
Twitter

Stoupenci Donalda Trumpa na mnoha místech po celých Spojených státech začínají pomalu oslavovat.

09.listopadu 2016 v 06:32, příspěvek archivován: 09.listopadu 2016 v 06:38

Trump supporters celebrate as he comes within reach of a shock #ElectionNight victory https://t.co/w3oWV9RerM

06:35
Demokraté

Clintonová vítězstvím v Nevadě poskočila na 215 volitelů. Na Trumpa to však nestačí.

06:30
Reportérka iDNES.cz

„Nechci být hrubá, ale je mi z toho hanba a jsem znepokojená,“ říká k vývoji výsledků Sophie Chorová žijicí v LA v Kalifornii.

06:27

Zámořská média připomínají, že v případě vítězství Donalda Trumpa budou mít republikání kompletní nadvládu nad politikou Spojených států. Ovládat budou obě komory Kongresu i prezidentský úřad.

06:25

Podle serveru The Washington Post Hillary Clintonová zvítězila v Nevadě. Trump však stále vede v klíčových státech.

06:23

Navzdory drobným problémům a občas velmi vzrušené náladě ve volebních místnostech neprovázely úterní prezidentské volby v USA žádné náznaky větších podvodů či machinací. Napsala to agentura AP s odvoláním na hlášení pracovníků volebních komisí.

06:22

Přední index amerických akcií Dow Jones Industrial Average se kvůli průběhu voleb propadl o více než 266 bodů. Padá rychleji, než po teroristických útocích z 11. září 2001.

06:20
Republikáni

Podle nepotvrzených informací se Trump v následujících minutách přesune do hotelu Hilton, kde vystoupí před svými příznivci.

06:19
Republikáni

V Trump Tower se pomalu ale jistě chystají oslavy.  Donald Trump zřejmě takový úspěch nečekal. Podle novinářů opustil volební štáb a na definitivní vyhlášení výsledků čeká ve svém apartmá.