Američtí policisté

Američtí policisté - Policie v USA hledá nelegální přistěhovalce. | foto: Profimedia.cz

Americká policie zadržela téměř tisíc ilegálních migrantů

  • 10
Americká imigrační služba zadržela v Kalifornii v uplynulých třech týdnech přes devět set ilegálních migrantů. Většinou šlo o osoby latinskoamerického původu, které se dopustily různě závažných deliktů či se nedokázaly prokázat příslušnými osobními doklady.

O prohlášení americké imigrační a celní služby (ICE) informovala agentura AFP. Podle ICE bylo jen v oblasti kalifornské metropole Los Angeles zadrženo 327 osob.

V Kalifornii, která hraniční s Mexikem, se nachází většina ze zhruba 12 milionů ilegálních imigrantů žijících ve Spojených státech. Mezi zadrženými bylo 244 osob, které neměly příslušná povolení amerických úřadů a tedy je čeká zpětná deportace do země původu.

Asi 25 procent z celkového počtu zadržených osob mělo kromě nelegálního pobytu ještě záznam v trestním rejstříku. V posledním období nabyly v USA nárazové policejní operace namířené proti ilegálním imigrantům na intenzitě.

Minulý týden například zadržela policie 389 osob při prohlídce provozu na zpracování masa v Potsville ve státě Iowa. 306 zadržených bylo vzápětí obviněno z porušení přistěhovaleckého zákona.

Prvního května vyšly do ulic velkých amerických měst desetitisíce demonstrantů s požadavkem, aby příslušné úřady přijaly novelu přistěhovaleckého zákona, která by umožnila legalizovat pobyt ilegálních imigrantů žijících v USA.

Dnes o tom s odvoláním na americké úřady informovala agentura AFP.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video