Frank J. Kerrigan ukazuje fotku svých potomků.

Frank J. Kerrigan ukazuje fotku svých potomků. | foto: AP

Američan po chybě koronera pohřbil syna. Ahoj, tati, volal mu po pár dnech

  • 78
Kvůli chybě koronera si rodina z Kalifornie prožila několik dní pekla. Nejprve oplakali smrt svého psychicky nemocného syna. Absolvovali smuteční obřad i nekonečné hodiny truchlení. O několik dní později se jim však syn ozval. Byl naživu. Úřady špatně identifikovaly tělo a nyní čelí žalobě rozhořčené rodiny.

Jedenáct dní po tom, co uložil k poslednímu odpočinku svého syna, v bytě Franka J. Kerrigana zazvonil telefon. Dvaaosmdesátiletý prošedivělý muž zvedl sluchátko. Na druhé straně uslyšel hlas svého kamaráda. „Tvůj syn je naživu,“ sdělil mu suše. Bylo slyšet, jak předává telefon někomu dalšímu. „Ahoj tati,“ pozdravil jakoby nic Kerriganův syn.

Příběh se smutným průběhem ale v rámci možností šťastným koncem odstartoval chybou koronera, který 6. května identifikoval tělo muže nalezeného u obchodu Verizon ve Fountain Valley jako 57letého Franka M. Kerrigana. Ten předtím trpěl psychickými problémy, žil na ulici a s rodinou se dlouho nestýkal.

Koroner o úmrtí informoval Kerrigana staršího. Sdělil mu, že identifikace už proběhla pomocí otisků prstů. „Když mi řekli, že je můj syn mrtvý a že ho identifikovali podle otisků prstů, věřil jsem jim. Pokud by neměli otisky, hned bych ho jel identifikovat osobně,“ sdělil reportérům agentury AP.

Frank J. Kerrigan ukazuje fotku svého syna.

Frankova 56letá sestra Carole se vydala na místo úmrtí svého bratra. Nechala zde jeho fotku, zapálila svíčku a položila květiny. „Bylo to pro mě těžké. Na místě ještě byla vidět krev a zůstaly tam i špinavé deky,“ popsala.

Dvanáctého května rodina uspořádala pohřeb. Obřad přišel na 20 tisíc dolarů a dorazilo na něj asi padesát lidí. Při posledním rozloučení Kerrigan svého syna dokonce nepoznal ani ve chvíli, kdy přistoupil k otevřené rakvi. „Netušil jsem, jak můj syn v poslední době vypadal,“ vysvětlil.

Chyba koronera

O jedenáct dní později se ukázalo, že jeho syn je naživu. Stále není jasné, jak přesně k záměně identity došlo. Právník rodiny Doug Easton uvedl, že koroner zřejmě nebyl schopný porovnat otisky s celostátní databází, a tak použil starou fotografii z řidičského průkazu mrtvého. Když jeho pochybení vyplulo na povrch, provedl regulérní porovnání otisků a zjistil, že se shodují s někým jiným.

Rodina nyní plánuje žalobu na policii, protože neprovedla řádnou identifikaci. Zřejmě i kvůli tomu, že mrtvý žil dlouhodobě na ulici. Místní policejní odbor vyjádřil lítost nad celou situací a nařídil interní vyšetřování. Z případných pochybení koronera prý vyvodí důsledky.

Pro rodinu Kerriganových má příběh hořkosladký konec. Jejich syn totiž kvůli svým psychickým problémům nechápe, jak těžké byly poslední dny pro jeho příbuzné. Rozhodl se, že bude i nadále žít na ulici. „Prožili jsme si ten nejhorší strach. Našli ho mrtvého někde na chodníku. Pohřbili jsme ho. Ten pocit z toho všeho nikdy nezmizí,“ tvrdí jeho sestra.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video