Profil Rodneyho Bradforda na sociální síti Facebook (13. listopadu 2009)

Profil Rodneyho Bradforda na sociální síti Facebook (13. listopadu 2009) | foto: iDNES.cz

Aktualizace na Facebooku dokázala, že mladík nemohl loupit v New Yorku

  • 27
Devatenáctiletý Rodney Bradford strávil téměř dva týdny v newyorském vězení za ozbrojenou loupež v Brooklynu. Pak se ale ukázalo, že v době, kdy měl zločin spáchat, aktualizoval svůj profil na sociální síti Facebook. Úřady elektronické alibi přijaly a případ zamítly.

Příběh Rodneyho Bradforda se začal psát v sobotu 17. října krátce před polednem, když mladík aktualizoval u svého otce v Haarlemu vlastní profil na sociální síti Facebook.

O minutu později několik kilometrů odsud v Brooklynu dva muži přepadli obchod s pistolemi v ruce. Další den mladík, který sám čelí obvinění za krádež v roce 2008, zjistil, že se o něj v souvislosti s brooklynskou krádeží zajímá policie.

Podle CNN se dobrovolně přihlásil a byl si jistý, že jde o omyl a vše bude brzy vysvětleno. Při identifikaci na něj ale jeden ze svědků ukázal jako na lupiče a vzápětí ho úřady obvinily a poslaly do věznice na ostrově Rikers.

Návladní si vyžádal dokumenty přímo od Facebooku

Za mřížemi seděl několik dní, když jeho otec zjistil, že si právě v době loupeže aktualizoval svůj profil na Facebooku. Sdělil tuto informaci obhájci, který okamžitě začal jednat.

"Spolupracoval jsem se státním návladním, který se pokoušel ho přesvědčit, že ve světle těchto důkazů nemůže řízení pokračovat," vysvětlil obhájce Robert Reuland.

Státní návladní potom požádal Facebook o přesnou dokumentaci, jež by prokázala, že v době loupeže aktualizoval svůj profil v Haarlemu. Dokumenty poskytly Bradfordovi alibi, které úřady vzaly v potaz. Facebook k tomu poznamenal, že byl "rád konstruktivní složkou v soudním procesu".

Internet není úplně spolehlivé alibi

Objevují se ale i názory, které rozhodnutí zpochybňují. Právník Jonathan Handel například říká, že na internetu nikdy nevíte, kdo je kdo. "Aktualizovat profil Facebooku umí i dítě," poznamenal. Naráží tak na to, že elektronické alibi není úplně stoprocentní.

Bradford nicméně nyní zvažuje, že zažaluje město New York. Jeho nový právník Herbert L. Schmell totiž říká, že neexistoval žádný zákonný důvod mladíka zatknout. Za třináctidenní pobyt ve věznici by tak mohl vyinkasovat tučné odškodné.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: CNN, Věznice

Video