Mein Kampf od Adolfa Hitlera

Mein Kampf od Adolfa Hitlera | foto: Wikimedia Commons

Ve Francii vyšel Hitlerův Mein Kampf, experti ho připravovali deset let

  • 49
Francouzské nakladatelství Fayard završilo asi deset let trvající projekt a vydalo rozsáhlou komentovanou verzi knihy Mein Kampf (Můj boj), v níž nacistický vůdce Adolf Hitler představil svou rasistickou a antisemitskou ideologii. Veškerý výtěžek z prodeje půjde nadaci Auschwitz-Birkenau, která se stará o zachování nacistického koncentračního tábora Osvětim.

Nový svazek má asi 1000 stran, z nichž třetinu zabírá původní Hitlerův text a dvě třetiny pak doprovodné kritické komentáře.

Hitler knihu sepsal v letech 1924 až 1925, kdy si ve vězení v bavorském Landsbergu odpykával trest za protistátní povstání a snahu svrhnout říšskou vládu během takzvaného pivního puče v roce 1923.

Mein Kampf vyšel ve Francii poprvé v roce 1934, tehdy pod přeloženým názvem Mon Combat (Můj boj). Nová kniha nicméně nese název „Zasazení zla do historie: Kritické vydání Mein Kampfu“. 

Cena byla stanovena na 100 eur (2544 korun), čímž se vydavatel snaží ještě omezit okruh možných čtenářů.

Nakladatelství sestavilo pro dohled nad vydáním zvláštní komisi odborníků na nacismus, která větu po větě procházela první verzi textu od renomovaného překladatele Oliviera Mannoniho. 

Jazyk Mein Kampfu je často obsesivní

Cílem bylo získat text, který nebude pouze kopií originálu, ale bude rovněž plně odrážet charakteristiky německé verze, včetně všech nejzásadnějších chyb, řekl Mannoni. 

Jazyk Mein Kampfu je totiž podle něj těžkopádný, zmatený, opakující se a často také obsesivní. Celkově poznamenal, že je kniha „hrozně špatně napsaná“.

„Samozřejmě je jasné, že by tato publikace mohla být lukrativní,“ napsalo ve vyjádření nakladatelství Fayard s tím, že nechce na nechvalně proslulé knize generovat zisk, a veškeré zisky proto věnuje nadaci Auschwitz-Birkenau.

Hitlerův manifest vyšel s kritickými poznámkami před pěti lety také v Německu, letos i v Polsku. Nekomentovaný překlad Hitlerovy knihy se objevil v řadě evropských zemí, například v Česku v roce 2000.

,

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politika odvezli do nemocnice.

Video