Poznáte událost, místo i dobu vzniku archivního snímku?

Poznáte událost, místo i dobu vzniku archivního snímku? | foto:  František Vlček, MAFRA

StoletíDNES: Reklamní focení na Konopišti. Pózuje dvoubarevná šestsettrojka

  • 13
Letos prožíváme mimořádné výročí - sto let od vzniku samostatného československého státu. V rámci projektu StoletíDNES.cz budeme celý rok zveřejňovat historické snímky z politického dění, sportu, kultury i každodenního života po roce 1918. Necháme vás poznávat místa, kterými procházely dějiny této země.

Díl s dvoubarevnou „šestsetrojkou“ nebyl příliš těžký. Téměř všichni zámek Konopiště poznali správně. Jen dodejme, že snímek zachycuje Tatru 603 při reklamním focení v zámeckém parku v roce 1956. 

Šestsettrojky se už ovšem ukázaly na přelomu ledna a února toho roku na zimní olympiádě v Cortině d´Ampezzo, doma se poprvé ukázaly na brněnské veletrhu v září 1956. Obrovský úspěch měly však hlavně na bruselském EXPU 58. 

Sériová výroba se rozběhla na jaře 1957, první „sériovou“ šestsettrojku dostal k narozeninám prezident Antonín Zápotocký však již v prosinci 1956.

Ještě zpátky k snímku, který byl předmětem hádanky. Je na něm zachycená poměrně unikátní dvoubarevná tatrovka. Dvoubarevné kombinace byly velmi módní a žádané, přesto se jich vyrábělo jen málo. Navíc se vyvážely především do východního bloku. Na západ se dostalo jen několik jednotlivých kusů, ve Spolkové republice Německo zpočátku stály 15 tisíc marek.

Tatra 603 patří k nejkrásnějším československým autům. Auto tradiční tatrovácké koncepce se vzduchem chlazeným osmiválcovým motorem na zadní nápravě patří do učebnic průmyslového designu a je jednou z ikon československého dvacátého století. Tvary proudnicové karoserie jsou dílem tří slavných tvůrců - Zdeňka Kováře, Františka Kardause a Vladimíra Popeláře. 

StoletíDNES

Seriál StoletíDNES navazuje na úspěšný projekt 100 pohledů. Vždy jednou za 14 dní zveřejníme aktuální snímek z dějiště konkrétní události. Jeho součástí bude i historická fotografie, která ji zachycuje. O týden později doplníme informace o dané situaci a další snímky. V průběhu roku představíme fotografie z klíčových okamžiků minulého století, ale i snímky trochu odlehčující „vážné“ dějiny.

StoletíDNES

Témata: StoletíDNES, Tatra
Lide Česka