Slovinci hlasují o referendu do NATO

Lublaň - Slovinský parlament v noci na čtvrtek začal projednávat návrh Strany mladých Slovinska (SMS), aby bylo v zemi uspořádáno referendum o vstupu do NATO. Podle návrhu by se Slovinci k této otázce měli vyslovit ještě před pražským summitem aliance, kde podle všeobecného očekávání bude Slovinsko zřejmě pozváno k přistoupení do Severoatlantické aliance.
Podle posledních průzkumů veřejného mínění jsou stoupenci a odpůrci přistoupení k NATO ve Slovinsku přibližně stejně početní.

Diskuse, jež byla přenášena televizí, se zúčastnil prezident Milan Kučan a premiér Janez Drnovšek. Po celý čtvrtek budou jednání pokračovat. Očekává se, že návrh SMS, kterou v parlamentu zastupují čtyři poslanci, bude s velkou většinou hlasů odmítnut.

Vláda a většina opozičních stran jsou pro referendum o vstupu do aliance, soudí ovšem, že by k němu mělo dojít až po pražském summitu. Odpůrci přistoupení, mezi nimi Slovinská národní strana (SNS), se naproti tomu zasazují o okamžité uspořádání referenda, tedy ještě před přizváním k přistoupení k alianci.

Kučan hned na počátku svého projevu prohlásil, že pro bezpečnou a úspěšnou budoucnost Slovinska jsou přistoupení k NATO a k EU "jedinou vhodnou a užitečnou volbou".

Referendum prý není možné uspořádat před oficiálním přizváním. NATO a EU jsou podle Kučana "komplementární organizace" a Slovinsko se musí rozhodnout pro obě, pokud nechce být "na okraji nestabilní oblasti ve vymyšleném světě míru".

Slovinský prezident rovněž upozornil na to, že NATO se změnilo a přizpůsobilo změněným poměrům ve světě; dnešní NATO prý již není aliancí studené války. Členství v NATO bude podle Kučana pro Slovinsko užitečné v případě, kdyby "někdo" v budoucnu "pocítil chuť vyrovnat si s námi 'staré účty'".

V podobném duchu vystoupil Drnovšek, jenž slíbil, že vláda zintenzívní svou kampaň vysvětlování výhod členství v NATO. Premiér vyjádřil naději, že správné rozhodnutí nakonec nalezne "dost velkou" podporu veřejnosti.

Video