Američtí vojáci v Afghánistánu

Američtí vojáci v Afghánistánu | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Při ofenzivě bylo údajně zabito 150 povstalců Talibanu

  • 11
Nejméně 150 povstalců Talibanu bylo údajně zabito při rozsáhlé ofenzivě amerických, britských a afghánských jednotek v okrese Gamser v nebezpečné jihoafghánské provincii Hílmand. Informace o zabitých povstalcích potvrdil guvernér provincie Gulab Mangal.

Americká námořní pěchota s podporou britských a afghánských jednotek udeřila na baštu Talibanu v jižním Afghánistánu.

Rozsáhlá operace má zvýšit bezpečnost v okrese Gamser. Oblast Gamseru s náročným pouštním terénem se rozprostírá až k hranicím s Pákistánem, přes které Taliban přivádí do země posily a zbraně. Vojáci se do této oblasti přesunuli ze sousední provincie Kandahár.

Při operaci mělo být zabito nejméně 150 povstalců Talibanu. Informace potvrdil agentuře AFP guvernér provincie Hílmand Gulab Mangal.

"V uplynulých sedmi osmi dnech jsme zabili 150 povstalců, většina z nich jsou cizí bojovníci," prohlásil s tím, že většinou "šlo o Araby a Pákistánce napojené na Al-Kajdu".

Spojenci i afghánská armáda mají podle zpravodajské služby informace o dalších více než pěti stovkách rebelů v této oblasti. Údaje o počtech zabitých bojovníků Talibanu zatím není možné podle úřadů ověřit. Zprávy o operaci doposud nepotvrdilo ani velitelství ISAF.

Hlavní boje v oblasti Gamseru vedou především příslušníci americké námořní pěchoty. Jde to jejich první operace od jejich březnového příjezdu do Afghánistánu.

Po příchodu tří a půl tisíc mariňáků mají nyní Spojené státy v Afghánistánu 32 500 vojáků. 24. expediční jednotka námořní pěchoty se má soustředit na protipovstalecké boje, zatímco dalších dvanáct set vojáků má pomáhat při výcviku afghánské policie.

Do úderných akcí proti povstalcům a do pátrání po teroristech z Al-Kajdy by se už za měsíc měli zapojit také elitní čeští vojáci z 601. skupiny speciálních sil z Prostějova. - více zde

, natoaktual.cz

Video