Prezident Miloš Zeman při setkání se svým rakouským protějškem Alexandrem van...

Prezident Miloš Zeman při setkání se svým rakouským protějškem Alexandrem van der Bellenem ve Vídni. (10. června 2021) | foto: AP

Prezident Zeman oznámil projev k národu. K tornádu se vyjádří v sobotu večer

  • 247
Prezident Miloš Zeman oznámil, že v sobotu večer vystoupí s projevem k situaci po přírodní katastrofě na jihu Moravy či Lounsku. Už ve čtvrtek večer děkoval záchranářům, starostům, hejtmanům a členům vlády. Portál iDNES.cz odvysílá projev v 18:50.

Miloš Zeman už v pátek rozhodl o vyslání pomoci z řad Hradí stráže. Na Hodonínsko a Břeclavsko postižené tornádem vyjelo 11 vojáků. Podle předpokladů by měli začít pomáhat od sobotního rána. „Jejich nasazení a vyžádání dalších sil bude koordinováno velitelstvím pro operace Armády ČR,“ upřesnil tiskový a informační důstojník Hradní stráže Jiří Havel.

Ve čtvrtek večer pak hlava státu vyjádřila pozůstalým po obětech soustrast, zraněným popřál Zeman brzké uzdravení. Současně poděkoval záchranářům, starostům, hejtmanům, členům vlády, charitativním organizacím a všem občanům, kteří se podílejí na pomoci v postižené oblasti.

Projev Miloše Zemana bude natáčet CNN Prima NEWS v sobotu v Lánech. Mimořádný televizní projev měl prezident i 25. dubna, vyjádřil se v něm k možné účasti ruských agentů na výbuších v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Loni prezident vystoupil s projevem v březnu v souvislosti s šířením koronaviru, občany vyzval k odvaze. V dubnu pak v dvouminutovém projevu v souvislosti s Velikonocemi vyzval k solidaritě a sounáležitosti.

,

Video