Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Michal Šula, MAFRA

Ukrajinská ambasáda žádala omluvu za článek, rozhlas změnil titulek

  • 15
Ukrajinské velvyslanectví v Praze se ohradilo proti komentáři na webu Českého rozhlasu Plus. Jan Fingerland v něm komentuje výsledky nedávných prezidentských voleb na Ukrajině, ve kterých zvítězil Volodymyr Zelenskyj. Rozhlas po kritice změnil titulek článku.

Komentář, ve kterém se rozebírá ukrajinský antisemitismus a židovský původ vítěze  prezidentských voleb, měl původně titulek: „Žid v čele ukrajinských fašistů.“

Autor v něm například píše, že „v duchu samotného vítěze bychom mohli zažertovat, že Ukrajinci si zvolili židovského klauna ze zoufalství prostě proto, že už všechno ostatní vyzkoušeli, a bez úspěchu“.

 V článku Fingerland rovněž připomíná, že Volodymyr Zelenskyj má židovské rodiče, ale není zbožný a oženil se s ukrajinskou dívkou, má tedy podle něho spíše jakousi kulturní židovskou identitu.

„Myslíte si, že takový článek je v pořádku? Je to nechutné a očekávali bychom omluvu,“ reagovalo na komentář ve středu ukrajinské velvyslanectví na Twitteru.

Za Český rozhlas reagoval jeho mluvčí Jiří Hošna: „Obsah příspěvku je věcně správný a korektní. Titulek považujeme za nešťastný, a proto jsme ho změnili. Autor spoléhal na pochopení ironie a pozorné přečtení celého textu. Pokud se formulace titulku někoho dotkla, omlouváme se.“

Po změně článek má článek titulek: Žid v čele Ukrajiny.


Video