(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Ruští cenzoři našli u BBC pochybení, opatření ohlásí později

  • 10
Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor shledal „jistá pochybení“ u ruského vysílání britské stanice BBC World News. Opatření, která vůči stanici podnikne, oznámí později, uvedla ruská agentura RIA Novosti.

Roskomnadzor začal prověřovat, zda BBC dodržuje ruské zákony, a to loni v prosinci hned poté, co britský regulátor médií Ofcom oznámil, že televize RT placená ruskou vládou „porušuje pravidla vysílání“ v Británii, poznamenal v této souvislosti server Newsru.com.

Připomněl, že Roskomnadzor 10. ledna oznámil, že našel v internetových zdrojích BBC materiály obsahující ideologii mezinárodní teroristických organizací. Cenzurní správa také hodlala prověřit zákonnost šíření signálu televizní stanice BBC World News v Rusku. Úřadu se nelíbily ve vysílání BBC výroky teroristy Abú Bakra Bagdádího, vůdce teroristického uskupení Islámský stát.

Britský úřad pro regulaci médií Ofcom před loňskými Vánocemi obvinil ruskou propagandistickou televizi RT, že porušila pravidla nestrannosti. RT se v březnu a dubnu údajně dopustila sedmi přestupků, jež představují „závažné selhání při dodržování britských vysílacích pravidel“. Úřad prý zvažuje zavedení sankcí včetně odebrání vysílacích práv v Británii.

Koncem loňského roku ruské úřady otevřeně přiznaly, že zákrok proti britské stanici je reakcí na možný postih, jemuž je ve Spojeném království vystavena RT.

Organizace Islámský stát je v Rusku od konce roku 2014 zakázána a jakékoli zmínky o ní v médiích musejí být opatřeny poznámkou, že to je teroristická organizace a v Rusku stojí mimo zákon.

,

Video