ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

První novinová společnost loni zvýšila výnosy díky Mediaservisu

  • 0
První novinová společnost (PNS) loni zvýšila výnosy o 350 milionů na 3,24 miliardy korun. Zisk před zdaněním vzrostl zhruba o dvě pětiny na 46,5 milionu korun. Výsledky, které ovlivnila akvizice společnosti Mediaservis, ve středu schválila valná hromada.

Valná hromada dále schválila převedení hospodářského výsledku za loňský rok ve výši 22 milionů korun na účet nerozděleného zisku minulých let.

„Jednoznačně nejvýznamnějším rozvojovým projektem roku 2018 byla akvizice společnosti Mediaservis a spuštění projektu distribuce předplatného deníků, jehož ostrý provoz jsme zahájili v lednu minulého roku. Jedná se o distribuci všech předplacených deníků vydávaných v České republice z tiskáren až do poštovních schránek předplatitelů. V roce 2018 šlo o 62,6 milionu výtisků,“ uvedl člen představenstva PNS Petr Novák.

Start této služby podle něj provázely problémy kvůli nedostatku doručovatelů Mediaservisu. „Díky zapojení všech útvarů společnosti se situaci podařilo během prvního čtvrtletí stabilizovat,“ dodal.

Loni podle Nováka pokračoval pokles prodeje tisku, úbytek prodaných kusů byl nicméně zpomalen převzetím distribuce titulů vydavatelství CN Invest.

Skupina PNS loni investovala 15,1 milionu Kč například do obnovy vozového parku nebo do nemovitostí, kde mimo jiné instalovala úsporné LED osvětlení.

„V roce 2019 jsme změnili fungování skupiny PNS do holdingového typu a tomu přizpůsobili též organizační strukturu jednotlivých útvarů. Významné úspory nám přinese optimalizace využití administrativních i provozních prostor v našem společném pražském sídle,“ doplnil Novák.

„Dále jsme zahájili distribuci bezplatných titulů Metro a 5 plus 2 a počítáme s další revitalizací prodejen tisku, s rozšiřováním prodejní sítě formou franšíz a rozvojem prodeje doplňkového sortimentu,“ dodal.

První novinová společnost je největší distributor tisku do prodejní sítě v Česku a prostřednictvím společnosti Mediaservis také největším alternativním poštovním operátorem. Hlavními akcionáři PNS jsou MAFRA (37,51 procenta), Vltava Labe Media (35 procent) a Czech news Center (27,02 procenta).

,

Video