| foto: Wikipedia, Mediahub

Netflix letos za obsah utratí 6 miliard dolarů. Čtvrtina jde do vlastní tvorby

Více za vysílací práva a vlastní tvorbu neutrácí ani HBO.

Online streamovací služba Netflix už dávno není jen internetovou půjčovnou. Z firmy se stává vážný konkurent zavedených televizních společností, který dokáže produkovat oceňované seriály i filmy. Zatímco v roce 2013 investoval Netflix do obsahu 2,4 miliardy dolarů, pro letošní rok už byl rozpočet navýšen na 6 miliard, informuje web BusinessInsider.com

To je podstatně více, než se chystají utratit další konkurenti. Například Apple, který je v tomto oboru sice stále nováčkem plánuje do tvorby vlastního obsahu investovat během příštího roku jednu miliardu dolarů. Největší část rozpočtu spolkne seriálové drama s Jennifer Aniston v hlavní roli. Na oznámení miliardové investice Applu reagoval šéf obsahu společnosti Netflix Ted Sarandos prohlášením, podle kterého se pro příští rok rozpočet Netflixu zvýší na 7 miliard.

Rozpočet Netflixu je dokonce vyšší, než výdaje televizní stanice HBO, která stojí například za seriálovým hitem Hra o Trůny. Z šestimiliardového rozpočtu by měla jedna čtvrtina připadnout na tvorbu vlastního obsahu. Konkrétně tak půjde o 1,5 miliardy dolarů. Zvyšuje se také počet hodin obsahu, které Netflix už vyprodukoval. Zatímco loni dosáhla délka originálního programu 600 hodin, letos už to bude tisícovka. Netflix celosvětově využívá 104 milionů diváků.


Témata: HBO, Netflix, HBO, HBO 2

Video