ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Literární noviny pandemii „neustály“, koncem května vyjde poslední číslo

  • 7
Měsíčník Literární noviny končí. Jeho vydavatel Miroslav Pavel ukončí vydávání titulu s letošním květnovým číslem, které vyjde ve čtvrtek 28. května, píše Médiář.

Pavel Literární noviny vydával 11 let ve své společnosti Litmedia. „Ekonomické samostatnosti se Literárním novinám podařilo dosáhnout teprve v desátém roce a zdálo se, že pro ně nastává lepší doba. Bylo to vykoupeno [...] vysokými dotacemi ze strany vydavatele,“ cituje Médiář  z úvodníku Miroslava Pavla v aktuálním čísle, které označuje za předposlední.

Jen za prvních pět let pod Pavlem titul podle webu nakumuloval ztrátu 50 milionů korun.

Velkou ránu pak vydavateli zasadila pandemická omezení. „Přestaly se prodávat knihy (tím pádem zmizela inzerce nakladatelů a knihkupců) a ohroženy jsou i nejrůznější speciální přílohy, které byly jedním z hlavních zdrojů příjmů Literárních novin. Počínaje únorem si provoz novin vyžadoval další statisíce korun dotací,“ vysvětlil podle Médiáře Pavel.

Poslední číslo Literárních novin tak vyjde koncem května. Web Literárky.cz bude pokračovat.

Pavel koupil Literární noviny v roce 2009 od občanského sdružení Právo, solidarita a informace spojeného s ČSSD.

Takzvané Literárky byly původně přílohou Lidových novin, v roce 2003 se osamostatnily a jejich vydavatelem se stala Společnost pro Literární noviny. Ta noviny vydávala až do poloviny roku 2007, poté je začalo vydávat Centrum pro média a demokracii.

Literární noviny v Česku vycházely s přestávkami více než 60 let.


Video