| foto: Mediahub

Hlídací Pes bude mít tištěnou verzi

K prvním narozeninám si zpravodajský server nadělil tiskovou verzi - první číslo tištěného měsíčníku Hlídací pes.org vyjde v březnu 2016.

Hlídacího Psa v současosti tvoří Robert Malecký, Ondřej Neumann a Robert Břešťan, grafickou podobu nového týdeníku Bude mít na starosti Klára Hegerová. Redakční tým od ledna rozšíří Petr Holub (v minulosti byl například šéfredaktorem časopisu Respekt). Nový časopis bude možno koupit v distribuci a také si jej čtenáři mohou předplatit.

HlídacíPes.org vznikl v rámci vlny zakládání nových žurnalistických projektů, na rozdíl od ostatních za ním nestojí obří investoři a neživí ho reklama - finance získává především z darů či grantů. Úspěch nastaveného modelu strvzují tři skutečnosti:

  • Na rozdíl od ostatních zpravodajských serverů nemusí činit opakované emotivní žádosti čtenářům o peníze (čímž mimo jiné dokázal pochopení smyslu mechanismu internetové žurnalistiky).
  • Novou redakční sílu přetáhli právě z Echo24 - Petr Holub patřil ke klíčovým osobnostem Balšínkova projektu.
  • Oproti konkurenci se jedná o reálný zpravodajský server, jehož výsledkem je opravdová žurnalistická práce. Není to pouhá jednostranně zaměřená názorová platforma, jako je Svobodné fórum, nebo pokročilý blogovací systém, jako je Echo24.

Hlídací Pes vychází ze zkušených redaktorů, proto většinu jeho obsahu tvoří původní materiály (jako jeden z mála serverů nevyužívá zpravodajský servis ČTK. Kromě základní sestavy redaktorů se serverem spolupracují například ekonom Milan Zelený, publicista Adam Drda, odborník na nová média Josef Šlerka, právník Aleš Rozehnal, politolog a datový analytik Kamil Gregor a mnoho dalších.

Nový časopis oznámil server Hlídací Pes v článku s pořadovým číslem 1.150. Podle Google Analytics má server milion a půl stránek, počet čtenářů se blíží půl milionu.

Od ledna bude také server spolupracovat s projektem AlterEko rádia Zet, bývalým rádiem BBC, který provozuje Lagardere.


Témata: MIT, server

Video