Český rozhlas letos v květnu oslaví 100 let od zahájení pravidelného vysílání

Český rozhlas letos v květnu oslaví 100 let od zahájení pravidelného vysílání | foto: Český rozhlas

Český rozhlas slaví stoleté výročí novinkami ve vysílání i unikátní výstavou

  • 2
Český rozhlas letos slaví 100 let od zahájení pravidelného vysílání, kdy začala v pražských Kbelích vysílat soukromá společnost Radiojournal. Oslavy v průběhu roku přiblíží cestu tohoto média veřejné služby. U příležitosti jubilea rozhlas připravil i program pro veřejnost, novinky ve vysílání či unikátní výstavu v Národním technickém muzeu.

„Český rozhlas oslaví 100. výročí od zahájení pravidelného vysílání. Je mi ctí stát v čele této veřejnoprávní instituce ve chvíli, kdy rekapitulujeme důležité momenty existence, ohlížíme se do historie a vzpomínáme na výrazné rozhlasové osobnosti. Toto mimořádné jubileum je pro nás ale i příležitostí ukázat, že 100 let rozhlasového vysílání je pouze začátek,“ uvedl generální ředitel René Zavoral.

„Máme ambice zahájit další stovku s novými programovými projekty i technologickými inovacemi. Projekt oslav výročí má za cíl podpořit pozici Českého rozhlasu na mediálním trhu a také ukázat, že je významným partnerem pro další instituce. Věřím, že nápaditým programem potěšíme nejenom současné posluchače, ale zároveň zaujmeme i nové,“ doplnil Zavoral.

Oslavy zahájí Český rozhlas 10. března Reprezentačním plesem v Obecním domě v Praze, kde zahraje Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Rozhlasový Big Band Gustava Broma a zazpívají Ewa Farna, Mirai, Dara Rolins či skupina No Name.

Český rozhlas uspořádá v den svých 100. narozenin, tedy 18. května, pro veřejnost a posluchače koncert v Riegrových sadech. Představí se skupina Chinaski, Aneta Langerová, Mirai Navrátil nebo Marek Ztracený, který bude vůbec prvním interpretem v éteru Českého rozhlasu na počátku druhého století jeho existence.

Kulaté výročí také připomene i výstava v Národním technickém muzeu, která představí nejenom bohatou historii rozhlasového vysílání a technologického vývoje rádia, ale i důležité okamžiky, kdy stál Československý, později Český rozhlas na straně veřejnosti a posluchače informoval, vzdělával i bavil. Výstava s názvem „100 let je jen začátek“ bude přístupná od 17. května do 31. prosince 2023.

K rozhlasovému jubileu navíc vzniká film režiséra Jiřího Mádla „Vlny“, který vypráví o vysílání Československého rozhlasu v době pražského jara 1968. V koprodukci TV Prima, Rozhlasu a televízie Slovenska a Českého rozhlasu vznikne také dobová šestidílná televizní série „Tisíc hlasů“, která na pozadí osobních životů redaktorů rozhlasu přiblíží historické začátky rozhlasového vysílání.

Chci natočit skutečně divácký film. Bude o rozhlase, říká Jiří Mádl

Stoletou tradici literárně dramatické rozhlasové tvorby připomene anketa Neviditelný herec století. Odborná porota nominovala 10 herců a 10 hereček, z nichž veřejnost vybere vítězného Neviditelného herce a herečku. Slavnostní vyhlášení ankety se odehraje na Nové scéně Národního divadla 12. dubna od 20 hodin a posluchači ho uslyší také na vlnách Českého rozhlasu.

Na stanici Dvojka pak Český rozhlas u příležitosti 100. narozenin uvede od 15. do 17. května premiéru třídílného seriálu „Chyceni v éteru“ o zakladatelích rádia. Hra dramatika a režiséra Petra Vodičky vypráví o trnité cestě k prvnímu vysílání a o událostech, které následovaly po 18. květnu 1923. V hlavních rolích „otců“ Českého rozhlasu se představí Jaroslav Plesl a Martin Finger.

Český rozhlas bude letos také hlavním spoluorganizátorem největší celoevropské konference Radiodays Europe 2023 pro odborníky z oblasti rádia, podcastingu a výroby audio obsahu. Uskuteční se 26. – 28. března v Kongresovém centru Praha a zúčastní se jí více než tisícovka zástupců médií veřejné služby, komerčních rádií a nezávislých tvůrců audio obsahu z celého světa.

Radiojournal předběhl BBC, před 84 lety vysílal první sportovní reportáž

V rámci oslav 100 let rozhlasu a deseti let existence stanice mluveného slova ČRo Plus se dne 22. června bude konat i mezinárodní konference věnovaná veřejnoprávním médiím a jejich úloze ve válečném konfliktu na Ukrajině. Konference vyzdvihne roli veřejnoprávního rozhlasu jako jednoho z nejdůvěryhodnějších zdrojů informací a v kontextu ho představí mezinárodní osobnosti, například Timothy Snyder. Program nabídne i debatu generálních ředitelů Českého rozhlasu, Rozhlasu a televízie Slovenska a Ukrajinského rozhlasu.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR) se k oslavám 100 let rozhlasu přihlásí několika výraznými koncerty na letošních festivalech. Přesně v den rozhlasového výročí 18. května vystoupí SOČR na festivalu Pražské jaro a společně s předním německým dirigentem Corneliem Meisterem a jedním z nejlepších českých houslistů Janem Mráčkem uvedou hudbu dvou českých klasiků Dvořáka a Martinů.

Rozhlas slaví 85 let znělkami se slavnými hlasy. Poslechněte si je

Ve dnech 18. a 20. června na koncertech v Litomyšli a v Praze zazní v podání SOČR velkolepá kantáta Arnolda Schönberga „Písně z Gurre“. Rozhlasovým symfonikům a výročí rozhlasu bude patřit i závěrečný koncert letošního ročníku festivalu Dvořákova Praha. Jak Písně z Gurre, tak koncert Dvořákovy Prahy zazní pod taktovkou šéfdirigenta rozhlasových symfoniků Petra Popelky.

Posluchači se v průběhu roku mohou těšit také na zvukovou grafiku provázející celé oslavy stých narozenin. Oficiálními hlasy rozhlasového výročí jsou herci Jana Stryková a Ivan Trojan.


Video