ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Lépe se nám dýchá, ale je nám vedro. Jak se za třicet let změnila příroda

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Čistší vzduch, lepší kvalita řek, méně odpadu a skládek. Ale také rostoucí teplota, s ní spojené sucho a kůrovcové kalamity. Tak zní závěry rozsáhlé analýzy životního prostředí od vzniku samostatné České republiky, kterou zveřejnily ministerstvo životního prostředí a Česká informační agentura životního prostředí CENIA.

Například v čistotě vod a ovzduší ušlo Česko obrovský kus dopředu. Emise oxidů síry SO2 z uhelných elektráren, které zavinily devastaci Krušných a Jizerských hor, poklesly od roku 1993 o 95 procent. Stalo se tak díky odsíření elektráren a ústupu od vytápění uhlím. Z řek zmizely amoniak a fosfor, který do nich ještě v 90. letech pronikal ze splašků z domácností a průmyslu.

Tehdejší síť čistíren odpadních vod byla nedostatečná. Ještě v roce 1995 bylo na kanalizaci zakončenou čistírnou napojeno jen 56 procent domácností, dnes je to 85 procent.

Početnost populací běžných druhů ptáků se snížila o 3,6 procenta. Lesních druhů ptáků ubylo o 11,8 procent a druhů ptáků z polí dokonce o 40,1 procenta.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video