Začaly Dny Afriky v Brně

Brno - Život řadových obyvatel afrického kontinetu není jednoduchý. Dokazují to výstava, přednášky a filmy, které se konají v rámci Dnů Afriky v Brně od 19. do 22. listopadu. Pořádá je Amnesty International Brno ve spolupráci se společností Člověk v tísni při České televizi. "Akce je zaměřena na porušování lidských práv v Africe na pozadí současných konfliktů," uvedl Jakub Mareš, člen brněnské skupiny Amnesty International.

Podle Mareše by Dny Afriky v Brně měly být vyjádřením morální podpory Afričanům, kteří žijí v České republice. Návštěvníkům přednášek a filmových představení Mareš vzkazuje: "Budete mít možnost sami pomoci prostřednictvím finančního příspěvku nadaci MAITRI, pomáhající ve Rwandě, či zakoupením výrobků z dílen uprchlíků a lidí hledajících azyl v Česku."

Zřejmě největší důraz pořadatelé kladou na promítání dokumentů zapůjčených společností Člověk v tísni. "Pojednávají o porušování lidských práv v Africe. Projekce tří bloků filmů se uskuteční vždy večer 21. a 22. listopadu v kině Art. Mezi snímky jsou například šokující svědectví o pozadí Rwandské genocidy v roce 1994 nebo o utrpení křesťanských obyvatel Súdánu," vysvětlil Mareš.

Na programu Dnů Afriky odezní také doprovodné přednášky a besedy spojené s promítáním diapozitivů. "Besedy se konají na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity a v Moravském zemském muzeu. Hlavním smyslem není jen upozornit na zoufalou situaci miliónů lidí v Africe, ale především pomoci prolomit bariéru lhostejnosti, kterou kolem sebe často staví společnost materiálně vyspělých zemí," poznamenal Mareš.

Program:
Přednášky a besedy
PO - 19.11. Slumy - Nová tvář afrických měst – Tereza Panašová, Nadace svatého Františka z Assisi. Beseda je spojená s promítáním a koná se: Fakulta sociálních studií v 18.00 hodin
ÚT - 20.11. Afrika a uprchlíci - kulatý stůl, Leonardo Teco, Eva Camps. Místo a čas konání: Fakulta sociálních studií MU, 16.00 hodin
ÚT - 20.11. Dědictví africké dekolonizace – Jan Klíma, Univerzita Hradec Králové. Beseda spojená s promítáním. Místo a čas konání: Historický sál Moravského zemského muzea, Zelný trh 8, Brno, začátek v 17.30 hodin, vstupné 20 korun.
ST - 21.11. Problémy dnešní Afriky - Mesfin Gedlu, vědecký pracovník Ústavu mezinárodních vztahů, beseda. Místo a čas konání: Fakulta sociálních studií MU, 17.00 hodin.

Promítání filmů   
Kino Art, jednotná cena pro každý blok je 40 Kč
STŘEDA 21.11. ve 21.00:
Zapomenutí (Angola, 1997) - Osudy  „zapomenutých“ obětí třicetileté občanské války
Kisanganský denník (Konžská dem.rep., 1998) - Šokující snímek odhaluje nevyslovitelné utrpení Afriky  na konci 20. století a nepatrné snahy vyspělého světa o účinné řešení.
ČTVRTEK 22.11. v 16.45:
Mrtví jsou naživu (Rwanda, 1996) - Svědectví o předem promyšlené masové genocidě v zemi.
Rozhovory s Nůbijci (Súdán, 1999) - Svědectví Núbijců žijících v zemi zmítané neustálým válečným tažením militantního arabského severu  proti křesťanskému a  černošskému jihu.
ČTVRTEK 22.11. ve 21.15:
Chůze po spáleništi (Uganda, 2000) - Jakým způsobem se mohou země afrického kontinentu, sužované nekonečnou válkou, vyhnout stálým násilnostem a celkovému  úpadku?
Delta Force (Nigérie, 1995) - Dokument o boji národa Ogonijů proti devastaci jejich životního prostředí těžbou ropy společností Shell.

Výstava:
Afrika a uprchlíci v předsálí kina Art od 21. - 28. listopadu

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video