Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Za zbytečnou péči vyhodíme nejvýše 20 miliard, brání se VZP

  • 40
Všeobecná zdravotní pojišťovna sice připouští, že se část peněz za lékařskou péči proplácí zbytečně, ale odmítá, že by šlo o několik desítek miliard korun ročně. "Skutečnost je taková, že zbytnou péči ve zdravotnictví odhadujeme na pět, maximálně deset procent," vyčíslil mluvčí pojišťovny Jiří Rod.

To by znamenalo deset až dvacet miliard korun ročně. Ve zprávě, kterou vydala společnost IZIP, provozující elektronické zdravotní knížky, se však hovoří o šedesáti miliardách korun. (více v článku Pacienti chodí se stejným problémem k více doktorům. Stojí to miliardy)

Jiří Bek, který konkrétně s vysokým číslem přišel, se přitom prezentoval jako zástupce Všeobecné zdravotní pojišťovny. Ta to však odmítá. "Pan doktor Bek nemá z pozice své funkce žádné oprávnění vystupovat jménem VZP, prezentoval tak pouze svůj osobní názor, ve kterém se navíc zmýlil," uvedl mluvčí pojišťovny Jiří Rod.

Bek dnes odmítl komentovat jak svůj výpočet, tak čísla představená Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. "To je velmi delikátní problém, vyjádřím se k němu v pondělí," uvedl.

Elektronické zdravotní knížky pacientům i lékařům umožňují mimo jiné sledovat, jaké léky člověk bere či jaká vyšetření podstoupil. Tím, že dokážou zabránit například zbytečnému absolvování stejné kontroly, mají vést k úsporám.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video