Diskuze

Historické snímky ukazují, jak se do starého Mostu zakousla rypadla

Fotografie a vzpomínky přímo od obyvatel původního, dnes už neexistujícího starého Mostu, tvoří hlavní část nové výstavy, která začala v mostecké knihovně. Přibližuje období mezi lety 1860 a 1970, tedy od zahájení těžby až po začátek bourání starého královského města.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MRB

Viděl jsem účetní rozvahu, ve které byla vyčíslena hodnota uhlí pod městem, náklady na těžbu, náklady na postavení paneláků a infrastruktury a na závěr i zisk z tohoto počinu. Skutečné sociálně-demografické dopady již samozřejmě vyčísleny nebyly. Město totiž není jen množina budov (urbs), ale zejména společenství lidí a jejich vztahů (civitas), přičemž nejde tyto dvě věci od sebe oddělovat. Zatímco to první vyčíslit lze, to druhé již nikoliv, a tak se za tuto hodnotu ve výše uvedených účetních rozvahách započte NULA!

Výsledek je nabíledni - Mostecko sice živí energií přes půl republiku, ale rozhodně nepřipomíná Dubaj nebo Kuvajt. I z výše uvedených důvodů se naopak jedná o jednu z nejzdevastovanějších oblastí, a to jak po stránce demografické a sociální, tak i po stránce životního prostředí.

Zbourání starého Mostu je pak pouze korunou celého díla a signifikantní událostí – těžaři Most zničili důsledněji než Římané Kartágo. Rozdíl je pouze v tom, že Kartaginští byli ochotni přistoupit na všechny vyděračské podmínky mocných a všehoschopných Římanů s výjimkou jediné – nebyli ochotni se vystěhovat ze svého města a usadit se jinde. Tento požadavek způsobil, že celé město povstalo v rozhodném odporu a jeho občané bojovali proti přesile agresora na život a na smrt.

Římané nakonec zvítězili silou zbraní. Čím zvítězí těžaři a politici? Manipulací s veřejným míněním a zanedbatelným úplatkem, zakalkulovaným do nákladů na těžbu. Výsledek je pak v důsledku stejně devastující a stejně osudově nezvratný – prokletá a prosolená, resp. zatopená půda, na které kdysi kvetlo starobylé město.

2 0
možnosti
LP

Nejen to, tento přístup k energetice narušil celou dlouhou historii nazírání na důležitost památek, na vztahy a morální hodnoty společnosti. To přetrvává v tomto regionu dodnes, bohužel.

0 0
možnosti
PF

P90e61t32r 39F33e90i22g35l

12. 12. 2012 21:56

Fotky jsou to nádherný pro svojí hloubku informace...příběh za nima už tolik ne...

1 0
možnosti
MH

Taký mráz po zádech z toho jde. Já bych nikdy nechtěl přijít o místa kde žiju.

4 0
možnosti
JK

J70a34n 10K37o63m37á34r79e55k

12. 12. 2012 13:41

holt uhelná lobby

0 0
možnosti