ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Napřed extrémní horko, pak Česko zasáhnou kroupy a přívalové deště

  • 106
Meteorologové varují před teplotami přesahující 31 stupňů, které ve čtvrtek zasáhnou většinu krajů České republiky. Kromě extrémního horka Český hydrometeorologický ústav upozorňuje také na silné páteční bouřky s kroupami a přívalovými dešti, které by mohly rozvodnit malé toky.

Extrémně vysoké teploty přesahující 31 stupňů zasáhnou ve čtvrtek odpoledne Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský kraj a Prahu.

Více na Počasí iDNES.cz

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí od čtvrtečních 11 do 20 hodin a varuje především před vysokou zátěží na lidský organismus, přehřátím a dehydratací. 

Kromě tropických teplot se obyvatelé ve většině krajů musí připravit i na silné bouřky, před kterými meteorologové vydali výstrahu platící od pátečního poledne do 23 hodin. 

Bouřky s přívalovými srážkami s úhrny kolem 40 milimetrů a kroupami hrozí Praze, Středočeskému, Jihočeskému, Plzeňskému, Karlovarskému, Ústeckému, Libereckému, Královéhradeckému, Pardubickému, Jihomoravskému, Olomouckému, Zlínskému, Moravskoslezskému kraji a Vysočině. 

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

„Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů a dalších,“ uvedl ČHMÚ.

Meteorologové vybízejí ke sledování aktuální situace na webovém portálu hydrometeorologického ústavu. Silné bouřky by měly pokračovat i v sobotu, předpokládají meteorologové. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video