Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Online reportáž

Státní svátek 17. listopadu

Česko si připomíná Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního den studentstva. V ulicích měst se odehrává řada pietních i kulturních akcí. Dění z ulic pro vás sledujeme v on-line reportáži, do které přispívají ČTK a redaktoři iDNES.cz v terénu.

12:21

    Představitelé vysokých škol na Albertově vzpomněli na události 17. listopadu 1939 a 1989.

    12:16

    Jako první na Albertově promluvil rektor UK Tomáš Zima. Připomněl památku studenta Opletala, kterého v roce 1939 zabili nacisté. Po něm vystopuil rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Řekl, že svobodomyslná část společnosti zažila v posledních letech mnoho porážek. Podle Beka se nepovedla přímá volba prezidenta.

    12:14

    Dosud nejfrekventovanější lokalitou hlavního města je podle policie Národní třída. To dokazují i záznamy z městského kamerového systému. Ačkoli byla dopravní omezení na Národní třídě předem avizována, policisté i strážníci jsou zahlceni dotazy nespokojených řidičů.

    12:12

    Naopak postupně přibývá kritiků sametové revoluce, která je na Slovensku označována přívlastkem něžná. Negativně ji v průzkumu hodnotilo 19 procent respondentů, v roce 2014 to bylo 18 procent a před osmi lety 14 procent obyvatel. Mezi kritiky se řadí hlavně starší lidé, přívrženci krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) a vládní strany Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.

    12:11

    Sametovou revoluci podle sondáže kladně hodnotí 53 procent Slováků, zatímco před třemi lety tento názor zastávalo 51 procent obyvatel země a v roce 2009 až 57 procent Slováků.

    12:10

    Těsná většina Slováků podle průzkumu kladně hodnotí takzvanou sametovou revoluci, oficiální oslavy u příležitosti státního svátku země nepořádá.

    12:09

    Nad Albertovem se spustil drobný déšť. Prostor už je zaplněný lidmi a sbor Univerzity Karlovy zazpíval studentskou hymnu Gaudeamus igitur, která odstartovala oficiální část shromáždění.

    12:04

    "Před osmadvaceti lety 17. listopad vedl k tomu, že u nás skončil totalitní režim. 17 listopad byl dnem, kdy se nám otevřeli dveře ke svobodě a demokracii, padla zeď, padly ploty. Tento den je nesmírně významným svátkem, svátkem začátku naší moderní historie," řekl po setkání s německým prezidentem Steinmeierem slovenský prezident Andrej Kiska.

    Steinmeier připomněl cestu vedoucí ke znovusjednocení Německa, kterou odstartovaly právě zmiňované politické a společenské změny v Evropě.

    12:02

    Německý prezident Frank-Walter Steinmeier v den výročí sametové revoluce, která v roce 1989 vyústila v tehdejším Československu v pád komunistického režimu, zavítal na návštěvu Slovenska. Na setkání se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou ocenil postoj nejvyšších slovenských politiků k proevropskému směřování země.

    12:00

    Na Albertov dorazil i prezidentský kandidat Marek Hilšer.

    11:48

    ImageText

    Na pražském Albertově lidé uctívají památku 17. listopadu.

    11:47

    Na pražském Jungmannově náměstí se sešly dvě desítky příznivců SPR- RSČ Miroslava Sládka. Ve svém projevu předseda strany Sládek uvedl, že nechápe význam oslav 17. listopadu, když dnes vládu sestavuje agent StB a komunisté jsou parlamentní stranou. Jejich předseda Miroslav Filip má od Babiše přislíben post místopředsedy Sněmovny, uvedl. Původně pořadatelé počítali s průvodem vedoucím z Jungmannova náměstí přes Smetanovo nábřeží na Klárov. Kvůli nižšímu počtu příchozích ale není jisté, jestli se na pochod, který by měl podle předpokladu skončit ve 14:00, nakonec vyrazí.

    11:41

    Albertov se chystá na projevy rektorů Univerzity Karlovy Tomáše Zimy a Masarykovy univerzity Mikuláše Beka. Prostor před pódiem lemují stánky s občerstvením a s informacemi různých studentských spolků. Události let 1939 a 1989 připomíná i speciální tramvaj s projekcí studentských filmů. Milovníci běhu si mohou trasu průvodu na Národní třídu z roku 1989 proběhnout.

    11:36

    Na pražském Albertově se scházejí desítky lidí připomenout si chvíle před 28 lety, kdy odtud vyšel studentský průvod k uctění památky obětí z roku 1939. Následný průvod skončil brutálním zásahem policistů na Národní třídě. Zákrok vyvolal události, které vedly k pádu komunistického režimu v Československu.

    11:30

    Google si na svou hlavní stránku umístil jeden ze symbolů listopadových dnů v roce 1989, kdy lidé vyšli demonstrovat proti totalitnímu režimu za cinkání klíčů.

    ImageText

    11:28

    „Zatím je tu odhadem několik stovek lidí a další přicházejí. Někteří do Prahy přijeli jen kvůli oslavám a nesou si s sebou batohy aby v Praze přespali. Oficiální program s proslovy řečníků by měl začít od 12:00,“ řekl reportér iDNES.cz, který je v Praze na Albertově.

    11:23

      Na pražském Albertově lidé přicházejí k památníku, který připomíná, že právě odtud vyšel 17. listopadu 1989 pochod studentů na Národní třídu.

      11:15

      Předsedu hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamuru na Národní třídě část přítomných přivítala skandováním: „Hanba“ a vypískala ho.

      Krátce poté u pamětní desky k událostem 17.listopadu 1989 zapálil svíčku kandidát na prezidenta Jiří Drahoš. Sklidil ovace.

      11:04

      Šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu a jeden z devíti kandidátů na prezidenta Jiří Hynek.

      10:58

      ImageText

      V Liberci lidé uctili Den boje za svobodu a demokracii u Památníku obětem komunismu.