Tahanice o Krtečka pokračují, spor o licence bude pokračovat u vrchního soudu

  • 65
Pražský městský soud v úterý rozhodl, že vnučka výtvarníka Zdeňka Milera nesmí dál poskytovat licence k výrobě předmětů s Krtečkem. Smlouva, na jejímž základě jsou licence poskytovány, je podle soudu neplatná. Rozhodnutí však není pravomocné a spor bude pokračovat u vrchního soudu.

Advokát Millerovy vnučky Jan Eisenreich míní, že rozhodnutí městského soudu zatím nemá na poskytování licencí vliv a vyjádřila se k tomu i vnučka zesnulého výtvaníka. „Rozhodnutí pražského městského soudu o platnosti licenční smlouvy nám nezakazuje poskytovat licence a sublicence k výrobě produktů s krtečkem, je totiž nepravomocné,“ píše se v prohlášení společnosti Little Mole a.s., jejíž je Karolína Milerová ředitelem.

„Spor bude bohužel nadále pokračovat u vrchního soudu i přes naši snahu vyřešit spor dohodou. V tuto chvíli vítáme, že žaloba byla žalobkyní stažena v části, ve které zakazovala naší společnosti nakládat s licencí a udělovat dále sublicence. A také jsme rádi, že soud i protistrana uznali pravost podpisu na licenční smlouvě i fakt, že byl můj dědeček Zdeněk Miler v době podpisu způsobilý smlouvu uzavřít,“ pokračuje Milerová.

Soud vyhověl žalobě správkyně autorova díla Mileny Fischerové, která zpochybnila platnost smlouvy umožňující poskytovat licence. Sporný dokument o právech k oblíbené kreslené postavičce sepsaný ve prospěch Karolíny Milerové pochází ze září 2011. O dva měsíce později výtvarník zemřel. Podle dlouholeté správkyně umělcova odkazu Fischerové smlouva právně neexistuje. Vnučka to odmítá.

Soudkyně Veronika Křesťanová uvedla, že nejsou pochybnosti o tom, že vnučka se svým dědečkem jednala o tom, jak dál nakládat s jeho dílem. „Jejich vůlí bylo tam zahrnout všechno možné,“ podotkla Křesťanová. Obsah uzavřené smlouvy však není určitý, a proto není platná.

Milerová uvedla, že jí rozhodnutí soudu mrzí. Dodala, že verdikt není podložen důkazy a bude se snažit ho změnit. „Pro mě je směrodatné to, že i protistrana uznala, že podpis na smlouvě je pravý a že dědeček smlouvu podepsal v dobrém zdravotním stavu,“ řekla Milerová novinářům.

„Naše strana se snaží aktivně s paní Fischerovou již delší dobu mimosoudně domluvit na dohodě, která bohužel není z její strany akceptována, přičemž ona sama žádný konkrétní návrh dohody nikdy nepředložila, i když by takové jednání bylo v nejlepším zájmu ke všem zúčastněným dědicům,“ dodala.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video