Kurz se dá dělat třeba o víkendu nebo kdykoli po internetu. Ilustrační foto

Kurz se dá dělat třeba o víkendu nebo kdykoli po internetu. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

V přijímačkách na VŠ vyniknou absolventi kurzů

  • 15
Na vysoké školy se každý rok hlásí mnohem více zájemců, než je nakonec přijato. Přijímací testy nejsou snadné právě proto, že mezi uchazeči je potřeba vybírat. Zkoušky zvládnou jen ti, kteří nepodcení přípravu. Čím dříve studium zahájí, tím lépe.

Přípravné kurzy nabízejí univerzity, kam se chcete přihlásit, ale i soukromé agentury. Nejdřív se vyplatí poptat na půdě univerzity, jakou přípravu doporučují, případně dát na rady známých či starších studentů.

Kdo se nechce učit přes internet, měl by si s výběrem kurzu pospíšit. Počet míst totiž bývá omezen, většinou zahajují hned zkraje ledna.

Kdo začne včas, odhalí nedostatky
Na kolik takový kurz přijde? Záleží na jeho délce a obsahu učiva; ten internetový začíná už od 200 korun, klasický ve třídě vyjde přibližně na 2000 až 7000 korun - spodní hranice platí spíše pro univerzity než pro soukromé školitele.

Protože nejde o levnou záležitost, může být přípravný kurz jednou z inspirací na vánoční dárek.

A kdy přípravu zahájit? Tak, aby nebylo příliš brzy, ale zase ani pozdě. "Ideální doba je začátek nového roku," radí Olga Kopecká ze společnosti Scio.

"Maturanti ale k učení zdaleka nepřistupují takhle odpovědně, přípravu na přijímací řízení často nechávají až na období po zkoušce dospělosti. Týden či čtrnáct dnů je na kurz ale málo," upozorňuje.

Včasný začátek se vyplatí ještě z dalšího důvodu. Student si uvědomí, v čem má nedostatky a jakou látku musí dohnat. Vzdělávací plán si přitom rozloží tak, aby do přijímací zkoušky zvládl nejen maturitu, ale i látku, která se ve vysokoškolských testech objeví.

Spíše než vědomosti platí logika
Jaký kurz zvolit, to záleží na typu fakulty a celkových požadavcích na přijímací řízení. Vedle testů všeobecných znalostí se poslední dobou objevují ještě další, a sice obecné studijní předpoklady. Cílem podobně zaměřených zkoušek není odhalit míru vědomostní, ale spíše schopnost práce s textem a vyvozování závěrů.

"Právě to je často největší kámen úrazu. Test rozhodně nepatří mezi jednoduché zkoušky, naučit se postupy řešení jednotlivých úloh, osvojit si logické souvislosti, to zabere hodně času," vysvětluje Kopecká.

Její slova potvrzuje i student Masarykovy univerzity v Brně, který přípravný kurz na vysokou školu absolvoval před dvěma roky. "Když jsem zadání úloh uviděl poprvé, měl jsem z nich hrůzu, nebyl jsem schopen vyřešit ani jeden úkol. Kurz mi pomohl nejen v tom, že jsem se naučil jednotlivé úlohy řešit, ale hlavně jsem získal potřebný klid," vzpomíná Jan Novotný.

Absolvování přípravného kurzu přináší hned několik výhod. Zájemce se seznámí s látkou, která se u přijímacích testů může objevit, a k tomu si ještě osvojí postupy řešení jednotlivých úloh.

Kurzy se totiž nezaměřují jen na určitou oblast, kompletně procvičí celé středoškolské učivo. Pomohou i s přípravou po psychické stránce, objasní nejlepší postupy řešení úloh, poskytnou i další praktické rady. Tedy všechno to, co se studentům při stresovém vypětí může hodit.

"Důležité je vědět, na jaký typ úloh se při řešení zaměřit nejdříve, co třeba rovnou přeskočit, když si nevíte rady. Při psaní testu rozhoduje i pár vteřin, tohle všechno je potřeba vyzkoušet předem," radí Eva Jelínková, studentka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Kde hledat kurzy

www.scio.cz
www.tutor.cz
www.kampomaturite.cz
www.institut.sokrates.cz
www.az-smart.cz
www.prijimacky-vse.cz

Přípravné kurzy jsou vhodné i pro jedince, kteří se rozhodnou přihlásit na obor, jenž s jejich dosavadním studiem nemá nic společného. Tak například studentovi z obchodní akademie se mohou přijímací zkoušky na filozofickou fakultu zdát podstatně složitější než absolventovi gymnázia. Student humanitně zaměřené školy zase často tápe při matematických zkouškách.

Kurz po internetu kdykoliv
Při výběru přípravného kurzu na vysokou školu má zájemce dvě možnosti. Buď zvolí klasické studium ve třídě v rámci odpolední nebo víkendové výuky, nebo se zaměří na internet. Ve prospěch první varianty hovoří větší kontakt s lektorem a zpravidla i delší doba přípravy.

Negativní stránkou je ale nutnost pravidelné docházky, protože vynechat třeba jen jednu hodinu se nemusí vyplatit.

Naproti tomu internetový kurz zcela odpovídá časovým možnostem každého jedince - přihlášení je možné kdykoliv, bez ohledu na hodinu. Objem nastudované látky také nikdo neurčuje, najednou lze přečíst hned několik kapitol, nebo pro změnu třeba žádnou.

"Student si navíc může vybrat jen to, co skutečně potřebuje, a neztrácet čas vysedáváním na hodinách, které ho ničím neobohatí, spíš naopak, protože ho připraví o čas na další studium," říká Novotný.

Vyzkoušejte starší verze přijímacích testů
Absolvování kurzu není jediné řešení, někdy postačí jen varianty starších testů nebo speciální publikace shrnující to nejdůležitější.

Z finančního hlediska může jít o přijatelnější řešení, často pomůže třeba jen jedno zadání - názorně ukáže, jakým směrem se zkoušky ubírají a na co testy kladou důraz. Starší varianty písemných zkoušek spolu se správným řešením navíc fakulty umisťují na své internetové stránky, často i se seznamem doporučené literatury.

"Příručka je omezena tištěnou formou, například do internetového kurzu se toho vejde podstatně více," myslí si Kopecká.

"Záleží na způsobu práce každého studenta, při srovnání s kurzem však hovoří v neprospěch brožur další skutečnost: lektor nutí studenta k práci a k hledání z různých zdrojů, student mu zase klade otázky. Práce s publikací není tak zajímavá," doplňuje.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video