Ministryně spravedlnosti Marie Benešová při rozhovoru pro iDNES.cz (18. května...

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová při rozhovoru pro iDNES.cz (18. května 2020) | foto: Dan Materna, MAFRA

Sněmovna schválila úpravy insolvencí a exekucí kvůli koronaviru

  • 3
Změny některých pravidel insolvencí a exekucí se v souvislosti s koronavirovou krizí zřejmě prodlouží nebo obnoví. Například podnikatelé a firmy v přechodných hospodářských potížích na sebe nebudou muset podat až do konce června příštího roku insolvenční návrh. Předpokládá to vládní novela zákona, kterou v pátek schválila Sněmovna. Teď ji posoudí Senát.

Do konce ledna by měly být podle předlohy pozastaveny až na výjimky exekuce movitých i nemovitých věcí. Vláda původně navrhovala moratorium jen u movitých věcí až do konce února.

Sněmovna ustanovení upravila podle požadavků Marka Bendy (ODS) v případě období a Dominika Feriho (TOP 09) v případě okruhu omezených exekucí.

Sociální demokratka Kateřina Valachová prosadila prodloužení období, v němž dlužník dostává vyšší jednorázovou výplatu z jeho obstaveného účtu. Čtyřnásobek životního minima místo obvyklého dvojnásobku se bude vyplácet do konce února příštího roku místo konce letošního prosince.

Podnikatelé a firmy v dočasných potížích způsobených opatřeními k omezení šíření koronaviru dostanou novelou možnost nadále žádat insolvenční soud o mimořádné moratorium ke své ochraně před věřiteli.

Jestliže soud moratorium vyhlásí, dlužník bude moci namísto dříve splatných závazků přednostně hradit nově vzniklé závazky bezprostředně související se zachováním provozu jeho podniku. Firmy v reorganizaci navíc budou moci požádat insolvenční soud o dočasné přerušení plnění reorganizačního plánu. Nebude tedy hrozit přeměna reorganizace v konkurz.

Ministerstvo očekává, že v následujících měsících přibude práce insolvenčním soudům. Chce jim proto umožnit, aby v jednoznačných situacích rozhodovaly o zrušení oddlužení bez nařízení jednání. Dlužník se totiž v praxi na jednání často nedostaví.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video