ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Počty úmrtí se vrací k normálu. Příčinou jsou srdce, cévy, cukrovka, covid ustupuje

  • 10
V prvním pololetí roku 2023 zemřelo v Česku 57 tisíc obyvatel. Nejvíce lidí podlehlo srdečním problémům, cévním nemocem mozku či cukrovce. Covid se jako příčina úmrtí oproti roku 2022 propadl bezmála o osmdesát procent. Také celkový počet úmrtí se za srovnatelné období vrátil k předcovidovým číslům.

Informuje o tom Český statistický úřad.

Téměř 7,6 tisíce lidí zemřelo mezi lednem až červnem roku 2023 v důsledku chronické ischemické choroby srdeční. Ta kraluje žebříčku příčin smrti dlouhodobě. Jen v první polovině roku 2021 vévodil nad všemi ostatními příčinami covid-19.

Druhou nejčastější příčinou smrti bylo v loňském prvním pololetí srdeční selhání, podle úřadu mu podlehlo 3,6 tisíce obyvatel. V předminulém roce ve stejném období roku tuto příčku obsadil covid.

Na co umírají Češi: nová data. Vedou nemoci srdce, rakovina je těsně druhá

Na třetím místě loni byly cévní nemoci mozku, na které umřelo přes tři tisíce Čechů. První pětici dále doplnila cukrovka a zhoubné novotvary průdušky, průdušnice a plíce, jim podlehlo přes 2 tisíce lidí.

Pořadí příčin smrti bylo na prvních třech místech u mužů a žen shodné.

Drastický propad covidu

„Během prvního pololetí roku loňského roku zemřelo podle předběžných údajů na covid-19 celkem 833 obyvatel Česka. Bylo to bezmála o 80 procent méně než ve stejném období roku 2022, kdy šlo o 4 tisíce úmrtí. V žebříčku příčin smrti se tak covid v loňském prvním pololetí umístil až na 18. příčce,“ upřesňuje Markéta Šafusová z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Ačkoliv chronická ischemická choroba srdeční v žebříčku příčin stále kraluje, také její počet poklesl. V prvním pololetí roku 2023 na ni zemřelo o 772 obyvatel méně než v předloňském roce ve stejném období. Naopak výrazněji, konkrétně o 11 procent, vzrostl počet úmrtí na chronické nemoci dolní části dýchacího ústrojí.

Úmrtnost klesla. Je však vyšší než před covidem, jak stárnou početné ročníky

K největšímu nárůstu pak došlo v případě úmrtí na chřipku, která však nepatří mezi nejčastější příčiny smrti. Počet těchto úmrtí se meziročně zvedl z 23 případů zaznamenaných v lednu až červnu roku 2022 na 237 ve stejném období loňského roku.

Obdobný jako loni byl počet zemřelých na chřipku také v prvním pololetí roku 2019, konkrétně 222 osob, zatímco v témže období roku 2020 byl poloviční a v letech 2021 a 2022 pouze na úrovni nízkých desítek úmrtí.

Předběžné údaje za první pololetí loňského roku dále ukazují na meziroční pokles sebevražd, a to o deset procent. sebevražd bylo 622, tedy o 66 méně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video