Premiér Mirek Topolánek

Premiér Mirek Topolánek | foto: Jan Zátorský, MF DNES

Topolánek: O mé účasti na olympiádě rozhodne vláda

  • 33
Předseda vlády nechává na rozhodnutí celé vlády, zda se zúčastní zahájení olympiády v Pekingu, či ne. Původně na něj měl jet prezident Klaus, ten ale kvůli operaci kyčle do Číny nevyrazí. Odmítavý postoj k olympiádě v Číně již vyslovil kvůli čínskému stanovisku k Tibetu primátor Pavel Bém nebo ministr Ondřej Liška.

Premiér Topolánek oznámil, že původně na zahájení letní olympiády jet nechtěl kvůli tomu, že dal přednost prezidentu Klausovi.

"Po prezidentově oznámení, že nemůže na OH odjet kvůli operaci, se situace změnila. Přede mnou stojí rozhodnutí, jak se zachovat," uvedl Topolánek ve svém prohlášení. - čtěte Klaus nejede na olympiádu. Není za tím Tibet, ale operace kyčle

Topolánek nezměnil svůj postoj k situaci v Tibetu a za prohlášením vlády o situaci v této zemi stojí. "Je také mým dílem a pokládám ho v této chvíli za dostatečné," dodal předseda vlády.

Pro Topolánka je také důležité nepoškodit české sportovce. "Nespojuji jejich účast s mým rozhodnutím, zda jet, či nejet na zahájení olympijských her," sdělil premiér a popřál našim účastníkům úspěch.

Nicméně samotné rozhodnutí o své účasti, či neúčasti vkládá do rukou všech členů vlády. "Rozhodnutí přijmeme na základě důkladné věcné analýzy," uvedl Topolánek a dodal: "Nemám ve zvyku činit laciná gesta a neučiním tak ani v souvislosti s olympijskými hrami."

Odmítavý postoj k olympiádě v Číně již vyslovil kvůli jejímu stanovisku k Tibetu primátor Pavel Bém nebo ministr Ondřej Liška.

Topolánka k bojkotu her vyzvala europoslankyně za Evropské demokraty Zuzana Roithová, podle níž by se Tibet mohl stát katalyzátorem změn v Číně, pokud evropští státníci učiní silné politické gesto.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video