Turisté se na svých cestách mohou dostat do různých problémů. Ilustrační foto

Turisté se na svých cestách mohou dostat do různých problémů. Ilustrační foto | foto: Corbis, Profimedia.cz

Stopy Čechů se ztratily v Albánii, Irsku či Ekvádoru

České úřady ve světě pohřešují patnáct Čechů. To je o jednoho méně než loni v červnu. Na seznamu zemí, v nichž příbuzní hledají své blízké, figurují Albánie nebo Ekvádor. Od loňska přibylo Chorvatsko, kde se v turistické sezoně ztratil už druhý Čech.

"Podcenil nebezpečí větru Bora a ztratil se na širém moři," uvedlo ministerstvo zahraničí k případu ztracených Čechů v Chorvatsku.

Nikam se neposunul ani případ tří mladých lidí, kteří před téměř pěti lety zmizeli v albánských horách. Michal a Jan Pavelkovi a jejich přítelkyně Lenka Tučková byli naposledy spatřeni v srpnu 2001. "Není žádná další stopa," řekl jeden z organizátorů záchranných prací Petr Váňa.

Jedna Češka je nadále pohřešována v Ekvádoru. Jana Kubištová se v tamních horách ztratila ve stejném roce jako trojice v Albánii. Ministerstvo uvedlo, že dva čeští občané se hledají také v Turecku. Po jednom Čechovi pak v Austrálii, Brazílii, Irsku, Norsku, Rakousku, Francii a Tunisku.

Řešit problémy českých turistů při cestování pomáhá ministerstvo zahraničí, pokud je postižení nebo příbuzní o případu informují. Lidé se na českou diplomacii mohou obracet přímo přes konzulární oddělení nebo prostřednictvím českých zastupitelských úřadů, jako jsou velvyslanectví a konzuláty.

Turisté se mohou dostat do různých problémů. Někdy jsou okradeni, mohou onemocnět nebo se zranit, ztratit pas nebo být účastníky dopravních nehod či je zadrží úřady. V nejhorším případě se jejich cesta stane v životě poslední, když třeba přecení své síly v horách, při sportu nebo řízení auta.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video