ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Dan Materna, MAFRA

V matematice se letos maturanti zlepšili, čeština jim naopak šla hůře

  • 62
Didaktický test z matematiky letos zvládlo 84,5 procenta studentů, což je o zhruba šest procentních bodů více než loni. V testu také dosahovali lepších výsledků, za což může prodloužení času zkoušky. V testu z češtiny si naopak studenti mírně pohoršili.

U prvomaturantů, tedy těch, kteří se hlásí k maturitní zkoušce poprvé, uspělo u testu z českého jazyka a literatury 89,7 procenta studentů. Je to o 0,3 procentního bodu méně než loni, uvedl server novamaturita.cz.

V testu dosáhli průměrného procentního skóre 64,2 procenta, což je o půl procentního bodu méně než v roce 2018. Didaktický test z češtiny psalo přes 62 500 maturantů.

Velká část poslanců chce odložit zavedení povinné maturity z matematiky

Matematiku si zvolilo 21,4 procenta studentů, zbylá část si ke státní maturitě vybrala cizí jazyk. Z matematiky zkoušku skládalo třináct a půl tisíce maturantů. Úspěšně ji zvládlo 84,5 procenta. Na výsledcích zkoušky z matematiky se pozitivně odrazilo prodloužení času zkoušky, které pomohlo zejména žákům s podprůměrnými výsledky. Navíc letos vzrostl podíl žáků z gymnázií, kteří v průměru dosahují lepších výsledků oproti žákům odborných škol, tvrdí server novamaturita.cz. 

Z cizích jazyků drtivá většina maturantů preferovala anglický jazyk, vybralo si ho 94,5 procenta. Dali mu přednost před němčinou a ruštinou, francouzštinou nebo španělštinou. U testů z angličtiny uspělo 96,4 procent, což je o více než dva a půl procentního bodu více než v loňském roce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video