Nový most ve Žďáru nad Sázavou hned tak nebude.

Nový most ve Žďáru nad Sázavou hned tak nebude. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Lístek zaseknutý v osudí zbrzdí stavbu nového mostu ve Žďáru

  • 11
Zahájení stavby nového mostu přes Sázavu se ve Žďáru opozdí nejméně o půl roku. Může za to losovačka, při které se v osudí zasekl jeden z lístků firem, které se ucházely o zakázku. Dotčená firma se odvolala, a losování se tak bude muset opakovat.

K pochybné losovačce došlo v loňském prosinci. Třináct lístků se tehdy točilo v osudí losovacího bubnu. Na každém z nich bylo jméno firmy, která chtěla postavit nový most přes řeku ve Žďáru nad Sázavou. Jeden z lístků se však zasekl za dvířky losovacího bubnu. A tato firma se později odvolala.

Losování mělo zúžit počet firem, ty šťastnější měly podávat nabídky a dnes už se mohlo stavět. Po zásahu antimonopolního úřadu (ÚOHS) se nyní celý proces vrací na začátek.

"Měli jsme dvě varianty, co dál. ÚOHS nám umožňuje vrátit se před samotné zužování výběru. Druhá varianta by byla zrušit celou soutěž. S ohledem na to, kolik času se přípravě věnovalo a s přihlédnutím k dopravní situaci jsme se rozhodli pro první variantu," přibližuje žďárský místostarosta Ladislav Bárta.

Most by mohl břehy spojit na jaře roku 2014

Most spojí nově vystavovanou část Klafar s centrem města. Pokud se při podávání nabídek firmami a výběru mezi nimi nestane další zádrhel, do dvou měsíců by mohlo dojít k rozhodnutí. Stopatnáctimetrový most mezi ulicemi Sázavskou a Dolní může se zdržením začít sloužit na jaře 2014.

Naváže na něj silnice, která povede přes bývalé dopravní hřiště. ÚOHS po půlročním řízení uložil městu zaplatit třicetitisícové náklady řízení, podle představitelů přejde tento závazek na firmu Stavební poradna, s.r.o., která losování prováděla. Zástupci firmy se k výsledku řízení nevyjádřili.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video