V uplynulých třech letech řešilo minimálně jeden případ šikany 63 % středních a...

V uplynulých třech letech řešilo minimálně jeden případ šikany 63 % středních a 57 % základních škol. Převažuje verbální šikana (pomlouvání a ponižování) a kyberšikana. Důvodem zvýšené agresivity žáků a studentů je asi všudypřítomná nervozita a podrážděnost ve společnosti, ale i technologický pokrok (na sociálních sítích jsou lidé odvážnější a hrubší než z očí do očí), a roli podle prof. Kašparů možná hraje i stále narůstající ekonomická nerovnost. „Dneska se selektuje: ,Nemáš mobil jako já, jsi míň. Nemáš značkové boty jako já, jsi póvl.‘“ I tohle poměřování podporují sociální sítě typu Instagramu či TikToku. | foto: Shutterstock

„Jestli něco cekneš, ztřískáme tě.“ Oběť otřesného případu šikany se chtěla zabít

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Třináctiletá dívka, říkejme jí třeba Diana, zažila v posledních dvou letech nepopsatelné peklo. Na Základní škole Blovice na jižním Plzeňsku ji tak dlouhou šikanoval její spolužák se dvěma spolužačkami, až se dívka psychicky zhroutila a přemýšlela o sebevraždě.

Spolužáci ji nutili dělat úchylné sexuální věci, které iDNES.cz nebude s ohledem na dívku popisovat. Dívku podle její výpovědi mlátili, osahávali na prsou i přirození, přičemž musela vydávat zvuky jako při orgasmu nebo klečet a své trýznitele odprošovat. A vyhrožovali jí, že „jestli cekne, ztřískají ji nebo jí zabijou psa“. A to je jen malá část toho, čím vším ji trýznili.

Případů šikany na základních školách v posledních letech podle České školní inspekce přibývá. Úřad to vysvětluje tím, že školy ji umějí lépe odhalovat.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video